Apple-producten 6 euro duurder

Per 1 januari zijn veel producten van Apple plotseling 6 euro duurder geworden. Deze prijsverhoging heeft waarschijnlijk te maken met de nieuwe Thuiskopieheffing. Deze bedraagt maximaal 5 euro voor tablets en pc's. Interessant is dat momenteel niet iedere winkel deze heffing doorberekent aan de consument.

Wie een product van Apple wil kopen is nu goedkoper uit bij een van de distributiepartners van Apple. In de Nederlandse Apple Store zijn de meeste producten met geheugenopslag 6 euro duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Zo is de prijs van de goedkoopste iPad met Retina-display in de Apple Store plotseling 505 euro geworden. Tot en met eind vorig jaar was dit nog 499 euro.

Bij iCentre en de Mediamarkt gelden momenteel nog steeds de oude prijzen voor Apple-producten. Ook een producent als Dell lijkt voor zijn pc's momenteel nog geen prijsverhoging te hebben doorgevoerd.

Thuiskopieheffing

De prijsverhoging door Apple heeft waarschijnlijk te maken met de Thuiskopieheffing die hier per 1 januari 2013 is ingegaan. Deze is nu geldig voor alles wat maar enigszins opslagruimte heeft. Onder andere pc's, laptops, smartphones en externe harde schijven behoren tot de categorieŽn producten die voor het eerst onder de Thuiskopieheffing vallen. Deze heffing bestond al voor de inmiddels haast ouderwetse beschrijfbare cd- en dvd-schijfjes.

De maximale Thuiskopieheffing bedraagt 5 euro voor pc's en tablets met een opslag groter dan 8 gigabyte. Apple heeft de prijzen van tablets en pc's zelfs verhoogt met 6 euro, en pakt in Nederland zo dus mooi nog even een euro extra winst mee.

Het loont momenteel dus de moeite om even rond te shoppen voor tot de aanschaf van een computerproduct over te gaan. Dat kan zomaar een paar euro schelen, en dat is voor veel mensen in deze tijd toch mooi meegenomen.