Lagardre koopt BBC frequenties in Tsjechi


Lagardre Active CR, de Tsjechische dochteronderneming van de Franse mediagroep Lagardre, heeft alle aandelen van BBC Radiocom (Praha) sro van de Britse omroep BBC gekocht. Hierdoor heeft Lagardre er 12 FM-frequenties in Tsjechi bij, met dekking in alle grote steden.

Sinds 1992 zendt de World Service van de BBC uit op FM in Tsjechi. Via 12 FM-frequenties is de Britse Wereldomroep te ontvangen in grote steden als Praag, Pilsen, Hradec Krlov, Ostrava en Olomouc. De licentie van deze frequenties is in handen van BBC Radiocom (Praha) sro, een dochteronderneming van de Britse omroep BBC.

Vlak voor kerst kwam onverwachts het bericht dat de BBC alle aandelen in BBC Radiocom (Praha) sro heeft verkocht aan Lagardre Active CR. Hoeveel Lagardre hiervoor betaalt is niet bekend. Lagardre is in Tsjechi momenteel al eigenaar van de commercile radiostations Evropa 2, Frekvence 1 en Rdio Bonton.

Wat Lagardre precies van plan is met de frequenties is nog niet duidelijk. Volgens de licentie moet 18 uur per dag het programma van de World Service uitgezonden worden. De overige zes uur mag het mediaconcern zelf gaan invullen.

Momenteel is op de FM-frequenties tussen 8 en 11 uur en tussen 13 en 16 uur het programma van Radio Cesko, de nieuwszender van de Tsjechische publieke radio, te horen. Radio Cesko heeft geen eigen FM-frequenties en huurt daarom zendtijd van de BBC. Dit contract loopt echter in februari af.

Afgelopen zomer werd een verzoek ingediend bij de Tsjechische mediaregulator RRTV om het aantal uren van Radio Cesko op de frequenties van de BBC te verhogen van zes naar 12 per dag. Dit verzoek werd echter afgewezen. [RS/Radio.NL]