Internet bestaat 30 jaar

Vandaag de dag is internet niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Het internet zoals dat nu bestaat vierde gisteren alweer zijn 30ste verjaardag.

Op 1 januari 1983 werd TCP/IP ge´ntroduceerd. Met dit netwerkprotocol was het internet in zijn huidige vorm een feit.

De basis werd echter eind jaren zestig al gelegd door ARPA, een militair project van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Aanvankelijk werd het Network Control Program (NCP) protocol gebruikt bij de communicatie tussen computers, maar dat bleek erg kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Het idee van de uitwisseling van datapakketjes plaveide echter wel de weg voor het huidige internet.

Vervangen

Het netwerk is daarna doorontwikkeld door een aantal Amerikaanse universiteiten en onderzoekslaboratoria, die vanaf 1973 werkten aan het flexibele IPS en Transmission Control Protocol (TCP). Met dit protocol was het netwerk veel minder kwetsbaar. Op 1 januari 1983 was het oudere NCP-systeem vervangen door TCP/IP, en was internet technisch gezien geboren zoals we het nu kennen.

In het begin werd vooral gebruik gemaakt van e-mail (smtp), bestandsoverdracht (ftp) en tekstuele overdracht via telnet. Vanaf begin jaren negentig begonnen Tim Berners-Lee en Robert Cailliau van het in Zwitserland gevestigde CERN met het World Wide Web-project. Tijdens dit project werden standaarden als html ontwikkeld, zodat informatie kon worden uitgewisseld via de gebruiksvriendelijke webbrowser.

Bron: Firstpost