Nederlandse kabel open voor concurrentie


De kabelnetwerken van UPC en Ziggo zijn via wetgeving vanaf 1 januari 2013 voor opengebroken. Beide kabelbedrijven moeten aanbieders de mogelijkheid geven analoge tv-diensten aan te bieden.

Een wijziging van de Telecommunicatiewet en de Mediawet is hiervoor de grondslag. Dat is het directe gevolg van het aannemen van enkele amendementen die PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam vorig jaar heeft ingediend en die met grote steun door de Tweede Kamer zijn aangenomen.

Nog geen belangstelling
Hoewel er jarenlang voor het openbreken van Nederlandse kabelnetwerken is gestreden, heeft nog geen enkel bedrijf interesse in de wederverkoop van het analoge zenderaanbod getoond. Dat stelt UPC tegen de internetsite Telecompaper. UPC stelt dat het een document voor wederverkoop van het analoge zenderaanbod heeft klaarliggen maar dat er op dit moment geen gesprekken met gegadigden wordt gevoerd. Ziggo stelt dat het aan de nieuwe wetgeving voldoet. Of er gesprekken over wederverkoop gevoerd worden, is bedrijfsvertrouwelijke informatie die het grootste kabelbedrijf van Nederland niet openbaar wil maken.


Hoge prijs wederverkoop
De Nederlandse kabel werd in 2008 voor enkele maanden door de OPTA opengebroken maar dit besluit werd in hoger beroep snel teruggedraaid. In deze periode was Tele2 de meest geďnteresseerde marktpartij. Al snel werd duidelijk dat het tarief van wederverkoop van het analoge zenderpakket slechts enkele euro’s goedkoper dan UPC en Ziggo was.


Europese bezwaren
Ondanks dat nieuwe wetgeving op 1 januari van kracht is gegaan, blijft er nog een kans aanwezig dat dit op het punt van het openbreken van de kabel wordt teruggedraaid. De Europese Commissie is niet gecharmeerd van de nieuwe Nederlandse wetgeving en heeft een onderzoek hiernaar ingesteld. De Nederlandse regering gaat het openbreken van de kabelnetwerken in dit onderzoek wel verdedigen.


Geschreven door: Jarco Kriek