Britse premier wil belastingontwijking Google aanpakken

De Britse premier David Cameron heeft wereldleiders van de G8 opgeroepen om belastingontwijking door multinationals als Google tegen te gaan.

Aan Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin en anderen schrijft Cameron dat ‘we onze belastingbetalers duidelijk moeten maken wie er hard werken en daarvoor belasting moeten betalen en redelijkerwijs mag worden verwacht dat anderen ook aan hun verplichtingen voldoen.’

Vorige maand werd bekend dat Google allerlei ingenieuze sluipwegen bewandelt om belastingafdracht te vermijden. De inkomsten van Google gaan naar Ierland, dan via een Nederlandse holding naar Bermuda en uiteindelijk weer terug naar Ierland. Het bedrag dat Google wegsluist zou over de laatste drie jaar zijn verdubbeld. De Britse belastingautoriteiten liepen in 2011 alleen al 2,6 miljard pond mis. Daardoor bleef er slechts 200 miljoen over voor de schatkist.

Ook Amazon en Starbucks ontduiken hun fiscale verplichtingen via financiële constructies.

De British Mail citeert vandaag belastingadviseur Richard Murphy die zegt dat alleen het management van de multinationals beter wordt van dit soort constructies. Ook wordt op deze wijze geen dividend aan aandeelhouders uitgekeerd.

Engeland heeft dit jaar het voorzitterschap van de G8 op zich genomen, en Cameron wil nu ‘harde maatregelen’.