Bij de discussie over snel breedbandinternet in buitengebieden in Nederland wordt voorbij gegaan een volwaardig alternatief dat al langere tijd voorhanden is. Dat stelt SES Benelux-directeur Bill Wijdeveld onlangs in het Financieel Dagblad.

Volgens Wijdeveld is de huidige focus van provincies en gemeenten primair op de kostbare aanleg van kabel- en glasvezelverbindingen in buitengebieden. "Als elke boerderij in het buitengebied aan de kabel of glasvezel moet, vergt dat 1,5 miljard euro. De aanleg van kabels door het rioolnetwerk is weliswaar goedkoper, maar er zijn nog altijd honderden miljoenen mee gemoeid."
Kosten lager en snelheid hoger
Waar in Europese landen als Duitsland, Spanje en Frankrijk breedbandinternet via de satelliet in buitengebieden veel gebruikt wordt, lijkt men deze mogelijkheid in Nederland over het hoofd te zien, aldus Wijdeveld. Maar nu de kosten van internet via de satelliet naar verwachting dit jaar verder zullen daten en er dankzij gebruik van Ka-Band capaciteit hogere internetsnelheden aangeboden kunnen worden, is het volgens Wijdeveld een volwaardig alternatief voor buitengebieden.

Direct beschikbaar
Een ander belangrijk voordeel is dat breedbandinternet via de satelliet direct beschikbaar is. Bill Wijdeveld hierover in het Financieel Dagblad: "Waar het aanleggen van fysieke netwerken bovendien jaren in beslag neemt, is de satellietinfrastructuur per direct beschikbaar. Veel kijkers op het platteland hebben bovendien al een schotel voor hun tv-ontvangst. Hiermee hebben zij dankzij de vooruitschrijdende technologie binnenkort toegang tot downloadsnelheden tot 20 Mbps. En de technologie is nog lang niet uitontwikkeld."

Europese steun
Wijdeveld raadt gemeenten en provincies dan ook aan om verder over de grens te kijken en de satelliet als volwaardig alternatief te beschouwen. Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes, opsteller van de Digitale Agenda vindt hij in ieder geval aan zijn zijde, getuige haar recente uitspraak: "Het aanleggen van conventionele netwerken in buitengebieden is te duur en lastig te realiseren. Juist hier ligt er een belangrijke rol voor satellietverbindingen."