'De avond van 2033' op Radio 1


De NTR komt met een bijna 5 uur uur durende radio-avond zaterdag 5 januari 2013 van 18.15 tot 23.00 uur op de landelijke publieke zender Radio 1. De presentatie ligt in handen van Ben Kolster, Henk van Middelaar, Harm Oving, Marcia Welman en Pieter van der Wielen. In 'De avond van 2033' op Radio 1 zijn te horen: hoorspelen, columns van Vincent Bijlo en muziek vanonader andere iET, Tamorra, Man from the South en Anne Soldaat.

De NTR denkt ver vooruit op Radio 1. Vrij denken over de toekomst is nodig volgens de omroep.

Hebben we soms geen vertrouwen in de toekomst meer? Want waar is het futurisme gebleven? In oude sciencefiction films spatten de raketrugzakken, vliegende autoís en teletransportmachines van het scherm af. Nu schetsen films vaak een desolate toekomst, waarin de mens is weggevaagd door een gemeen virus dat we zelf hebben gecreŽerd of waarin de samenleving is overgenomen door vijandelijke buitenaardse wezens. In De avond van 2033 geeft de NTR daarom alle ruimte voor toekomstdenkers en futurologen met slimme groene plannen, bouwtekeningen voor helpende robots of ideeŽn over radicaal andere manieren van samenleven.

Programma
Van 18.15 tot 20.00 uur pitchen uitvinders, kunstenaars en visionairen hun toekomstideeŽn voor een panel van deskundige toekomstdenkers. Historica Artemis Westenberg vertelt hoe je een kolonie op Mars opzet, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Pieter Jonker werkt aan de robot die hem moet gaan helpen als hij oud is en beeldend kunstenaar Ap Verheggen licht zijn plannen voor een gletsjer in de woestijn van Qatar toe. Er bestaan dus genoeg wilde plannen voor de toekomst. Maar wat zeggen toekomstdromen over een samenleving? Hoe dachten we vroeger over de toekomst?

Van 20.00 tot 21.00 uur gaat de tachtigjarige futuroloog Robbert Das in gesprek met futuroloog Paul Ostendorf. Wat is er terecht gekomen van de ideeŽn van toen? Verder te gast cryonaut George Overmeire en wetenschapsjournalist en filmrecensent George van Hall, die praat over verdwijnend futurisme in science-fiction films.

Van 21.00 tot 22.0 uur een quiz over zin en onzin rondom duurzaamheid. Te gast zijn Marjan Minnesma van actie-organisatie Urgenda, die is uitgeroepen tot de meest invloedrijke duurzame Nederlander, en Asceline Groot van ASN Bank. Zij vertellen over slimme duurzame ideeŽn voor de toekomst.

Van 22.00 tot 23.00 uur zal NTR-presentator Henk van Middelaar tot slot een lang gesprek hebben met een bijzondere gast, wie dit is heeft Radio niet bekendgemaakt. [Radio.NL]