Vijf jaar cel voor verspreiding illegale films

In Amerika zijn de straffen niet mals bij de illegale verspreiding van auteursrechterlijk materiaal. De leider van IMAGiNE krijgt een celstraf van 5 jaar wegens het delen van opgenomen bioscoopfilms via BitTorrent.

De 40-jarige Jeramiah Perkins kreeg deze straf opgelegd omdat hij de leiding had bij de internationale groep IMAGiNE. Andere groepsleden kregen 40, 30 en 23 maanden gevangenisstraf.

Perkins en zijn groep hadden het er ook wel naar gemaakt. In 2011 werden de groepsleden opgepakt na een tip door de MPAA, de brancheorganisatie van de filmindustrie. IMAGiNE nam tussen 2009 en 2011 films op met een camcorder in bioscopen. Het beeld en geluid werd los van elkaar opgenomen in verschillende bioscopen en daarna gemonteerd. De films werden vervolgens wereldwijd verspreid via BitTorrent. Alle vijf de groepsleden zitten vast en hebben schuld bekend.

Volgens de Amerikaanse Justitie was dit de afgelopen jaren een van de meest productieve groeperingen die zich bezighielden met internetpiraterij. IMAGiNE wist grote hoeveelheden materiaal in hoge kwaliteit aan te bieden. Zij brachten de films razendsnel uit via drie verschillende websites. Dit ging onder meer via servers in Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten. De piraten probeerden hier ook nog wat aan te verdienen door de afnemers een donatie te laten doen via de betaaldienst PayPal.

Bron: Webwereld