UPC gaat deze week een beveiligingslek in enkele door haar gebruikte internetmodems dichten. Hieronder bevindt zich ook het internetmodem dat in de nieuwe Horizon mediabox wordt gebruikt.

De Consumentenbond maakte onlangs bekend dat een aantal, dat aanbieders aan hun klanten in bruikleen bij afname van internetdiensten geven makkelijk te hacken zijn. Het gaat hierbij om een in 2011 bekend gemaakt beveiligingsprobleem in het WPS-protocol waarbij via één druk op de knop geschikte apparaten op draadloos netwerk van het modem kunnen worden aangesloten.
Ook Ziggo en KPN
Niet alleen internetmodems van UPC maar ook van onder meer Ziggo en KPN kampen volgens de Consumentenbond met hetzelfde probleem. De Consumentenbond heeft hiervan melding bij telecomwaakhond OPTA gemaakt. Het probleem doet zich niet bij alle door de aanbieders gebruikte internetmodems voor.

UPC dicht lek op afstand
UPC heeft aangekondigd nog deze week het lek in haar internetmodems te dichten. Hiervoor hoeft de UPC-klant niets te doen. UPC dicht het lek namelijk via een aanpassing van de firmware op afstand. Naast de Horizon mediabox wordt het lek ook in diverse modellen Thomson-routers en één model van fabrikant Cisco gedicht. Ziggo en KPN hebben wel aangekondigd het lek te dichten maar hebben hieraan op dit moment nog geen tijdstermijn aan verbonden.