CES: televisies Samsung met huisbutler

Samsung lanceert een televisie die suggesties kan doen op basis van het kijkgedrag. Ook kan de nieuwe generatie Smart TV’s volle zinnen begrijpen. ‘Ik wil een film zien met Brad Pitt’ brengt alle films met die acteur in beeld.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf toonde deze digitale huisbutler zojuist in in een lange presentatie op CES, waarin ook tal van andere producten (HD cams en Windows 8-notebooks) werden aangekondigd.

Het adviessysteem van Samsung heet S-recommendation en wordt geleverd met alle slimme televisies van Samsung die dit jaar uitkomen. S-recommendation doet op basis van onder andere het kijkgedrag aanbevelingen voor live uitzendingen, video-on-demand films en series, apps, sociale media en eigen video’s.

Het gemak van de schermen wordt volgens de fabrikant verder vergroot door Advanced Smart Interaction. Daarmee kan men met spraak en gebaren de televisie eenvoudig bedienen. Zo kan men met twee handen de Smart TV aansturen, op beelden inzoomen en met veegbewegingen door de Smart Hub navigeren. Samsung was een van de eerste tv- fabrikanten met spraak- en handgebaarherkenning.

Nieuwe gebruikers van een 2013 Smart TV krijgt een Smart Evolution Kit meegeleverd. Daarmee kan men jaarlijks zijn Smart TV opwaarderen om toegang te krijgen tot nieuwe functionaliteiten. Zo kan de app-omgeving Smart Hub worden uitgebreid en de bediening via spraak en gebaren worden verbeterd. Ook is er de mogelijkheid om hardware te updaten naar onder andere een quad-core chipset voor extra verwerkingskracht, verbeterde grafische rekencapaciteit en extra geheugen.

Een andere opvallend innovatie is de nieuwe (ultra-dunne) OLED-televisie met Multi-View, waarmee men twee films tegelijkertijd kan afspelen. Men kan ieder eigen Full HD-film kijken op hetzelfde moment. Hiervoor zijn speciale 3D-brillen van Samsung vereist met geďntegreerde luidsprekers. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de OLED TV F9500 in Nederland verkrijgbaar zal zijn.