CES: Sony lanceert iPhone5-kloon

Sony Mobile heeft vannacht in Las Vegas een nieuwe premium smartphone gelanceerd die in veel opzichten lijkt op Apples iPhone5. ‘Met de Xperia Z brengen we meer dan een halve eeuw innovatie aan tv, beeld, muziek, film en gaming samen’.

Dat de smartphone op de rol stond was reeds bekend. Details waren al uitgelekt. De Xperia Z, reeds dit kwartaal beschikbaar, heeft een 5 inch Full HD 1080p scherm, Snapdragon S4 Pro quad-core processor, een 13 megapixel camera en 4G LTE.

De mobiele telefoon is slechts 7,9 mm dik, sterk en duurzaam door het gebruik van gehard glas, en met een krasbestendige laag op zowel de voor- als achterzijde. De ingebouwde camera bevat een eerste beeldsensor met HDR (High Dynamic Range) video voor smartphones. Deze technologie geeft een helder beeld tegen een sterke achtergrondverlichting.

Sony positioneert de Xperia Z als de ultieme entertainment smartphone. De Music Unlimited muziekdienst zit ingebouwd en via NFC kunnen muziek, foto’s en video’s worden gedeeld, ook met de nieuwe BRAVIA TV die vannacht werd aangekondigd. Ook die beschikt nu over een draadloze verbinding.

De Xperia Z wordt gelanceerd op Android 4.1 (Jelly Bean), maar zal kort na lancering worden opgewaardeerd naar versie 4.2.

Geruchten over een Netflix-achtige dienst die Sony zou lanceren bleken niet waar. Wel heeft Sony een TV SideView-app aangekondigd, een elektronische programmagids die suggesties kan geven en waarmee ook programma’s kunnen worden opgenomen.

Sony was vannacht hekkensluiter in een lange reeks van productaankondigingen. Op CES kondigde de Chinese fabrikant Huawei bijvoorbeeld eveneens een nieuwe Android (Jelly Bean) smartphone aan, de ‘grootste smartphone ter wereld’, met 6,1 inch 720p-scherm, 1,5 GHz quad core-chip en 8 megapixel camera.

De Ascend Mate is eigenlijk een combinatie tussen van smartphone en tablet (oftewel phablet), en doet ietwat denken aan de Galaxy Note van Samsung.