De muziekvoorkeur van kinderen op de radio is een belangrijke voorspeller van kleine criminaliteit als winkeldiefstal en vandalisme. Kinderen die bijvoorbeeld graag naar heavy metal, hiphop of hardhouse luisteren, vertonen op latere leeftijd vaker crimineel gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Kinderen van 12 jaar die de voorkeur geven aan mainstreammuziek als de top 40, vertonen op latere leeftijd weinig of geen probleemgedrag, zo blijkt uit het onderzoek. Kinderen die luisteren naar 'afwijkende' muziek maken zich als ze 16 zijn een stuk vaker schuldig aan kleine criminaliteit.

De Utrechtse wetenschappers onderzochten ruim driehonderd jongeren over een periode van vier jaar. Ze hadden verwacht dat probleemgedrag op jonge leeftijd de grootste voorspeller zou zijn voor probleemgedrag op latere leeftijd. "Dat is dus niet het geval: de muziekvoorkeur op jonge leeftijd voorspelt nog beter of een kind later probleemgedrag zal vertonen", aldus onderzoeker Tom ter Bogt.

Kinderen met een niet-mainstream muzieksmaak zoeken volgens de onderzoekers vaker gelijkgestemden op. Ze imiteren en versterken vervolgens elkaars gedrag, ook als dat crimineel is. Dat probleemgedrag werkt besmettelijk, stellen de onderzoekers. "De een steekt de ander aan, waarna de hele groep voor overlast kan zorgen."

Een kind verbieden naar heavy metal, gangsta rap of techno te luisteren, heeft volgens de onderzoekers geen zin. Dat werkt eerder averechts. "We weten uit onderzoek dat verboden zaken bij jongeren juist verboden vruchten worden." [Novum/Radio.NL]