Bioscoop merkt weinig van digitale concurrentie

Films bestellen kan tegenwoordig via de kabel en diverse internerproviders, maar het bioscoopbezoek heeft er niet onder te lijden. In tegendeel. Met 30,6 miljoen bezoekers en een minieme stijging van 0,6 procent ten opzichte van 2011 was 2012 een redelijk jaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses.

Dit maakte Wilco Wolfers, voorzitter NFC en NVF, vandaag bekend in Pathé Tuschinski, Amsterdam bij de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en Film Producenten Nederland.

De bioscoop heeft natuurlijk geen directe concurrentie van VOD (Video on Demand) diensten omdat films online, samen met DVD’s, pas maanden na de officiële release beschikbaar komen. Toch is het makkelijker dan ooit om thuis een film te ‘pakken’.

De groei in het bioscoopbezoek is gedeeltelijk bereikt door vergroting van de capaciteit: in 2012 werden elf nieuwe bioscopen geopend met zestig zalen. Het totaal aantal stoelen groeide tot bijna 134.000. De bezettingsgraad (aantal malen dat een stoel per jaar verkocht wordt) daalde met 1,4 procent. De gemiddelde entreeprijs steeg licht met anderhalf procent tot 8,01 euro, waardoor de totale recette steeg naar 245 miljoen euro. Groei werd bereikt in de grote steden en in recent geopende bioscopen. De meeste andere bioscopen kenden een daling van de bezoekersaantallen.

Het belangrijkste moment in 2012 was de afronding van de digitalisering. Alle Nederlandse bioscopen en filmtheaters zijn momenteel voor honderd procent gedigitaliseerd. Nederland is hiermee samen met Noorwegen, Luxemburg en Hong Kong koploper in de wereld. De totale investering voor de digitalisering wordt geschat op 55 miljoen euro.