Vlaamse tv-zenders voortaan op zelfde geluidsniveau

Televisieprogramma’s op de grootste zenders van Vlaanderen klinken vanaf woensdag even luid. Dat hebben de publieke VRT en de commerciële VMMa en SBS dinsdag gezamenlijk gemeld. De partijen beloven een enorme verbetering van het luistercomfort. “Wanneer een kijker overschakelt van een programma op VIER naar eentje op VTM of Eén, is er niet langer sprake van geluidsprongen“, zegt een woordvoerder, die benadrukt dat ook het geluid van reclames gelijk wordt afgesteld.

Tot op heden waren er niveauverschillen in het geluid van televisieprogramma’s: zowel tussen verschillende programma’s op dezelfde zender, als programma’s op verschillende Vlaamse zenders. “Vaak moest het volume op de televisietoestellen aangepast worden door de grote verschillen.”

Om het luistercomfort voor de Vlaamse tv-kijkers te verbeteren, bouwden de Vlaamse omroepen hun uitzendketens om met ‘loudness-processors’. Dit laat het audiosignaal bovendien ‘ademen’. “Een ontploffing in een actiefilm zal nog steeds tot zijn recht komen, en niet platgedrukt worden.”

De zenders die meedoen zijn VTM, VIER, Eén, 2BE, VIJF, Canvas, JIM, VTMKZOOM, Vitaya en Ketnet/OP12.