Vodafone en T-Mobile sterker in Nederlandse telecommarkt

Vodafone en T-Mobile hebben samen meer dan de helft van de Nederlandse mobiele markt in handen. KPN is derde, maar met Hi en Telfort erbij is het bedrijf nog wel degelijk marktleider. Dat stelt Telecompaper in aan analyse over het derde kwartaal.

De cijfers zijn gebaseerd op het aantal gebruikers. Daarin zitten zo langzamerhand wel wat verschuivingen, zo meldt het onderzoeksbureau uit Houten. T-Mobile kreeg meer klandizie bij Sony-gebruikers, maar Apple gebruikers vonden afgelopen kwartaal andere alternatieven, zoals Vodafone. T-Mobile heeft nog wel het grootste aantal Apple gebruikers van alle providers met 41 procent marktaandeel.

In het derde kwartaal had 57 procent van de Nederlanders een smartphone. In de prepaid markt is het gebruik van de smartphone wat minder sterk. Het gebruik van onlinediensten neemt toe. Een derde gebruikt zijn smartphone voor de ontvangst van email, 22 procent gebruikt berichtendiensten als Whatsapp en Facebook Messenger. Onder postpaid klanten is dit gebruik echter hoger.