Lenovo introduceert op de CES 2013 de ThinkPad Helix: een combinatie van Windows 8 ultrabook en tablet. Het 11,6-inch scherm van de ultrabook kan volledig los worden gekoppeld van het toetsenbord waardoor het als tablet gebruikt kan worden.

In Nederland kennen we al de Lenovo Yoga 13 die ook als ultrabook en tablet is te gebruiken maar dan klap je het toetsenbord aan de achterzijde van het scherm waardoor je dus een dikke tablet krijgt. Bij de Helix heb je ook een zogenaamd rip & flip toetsenbord maar kun je de tablet ook volledig loskoppelen. De Helix kan zelfs worden gekocht in een configuratie met een Core i7 ULV processor, niet slecht als je je bedenkt dat die hardware dus in het tablet (schermgedeelte) zit.

Specificaties Lenovo ThinkPad Helix

De tablet heeft een 11,6 inch IPS-scherm met 1920x1080 pixels en biedt ondersteuning voor de bediening met pen of maximaal 10 vingers tegelijk. Zoals gezegd kan je zelfs kiezen voor een Core i7-processor en kan de Helix maximaal 8GB DDR3 huisvesten. Voor opslag is er een ssd-schijf (tot 256 gigabyte). Het tablet-gedeelte weegt 835 gram, wat het toetsenbord/docking-gedeelte weegt is niet bekend. Wel dat het 10 uur extra batterijtijd levert, twee keer zo lang als de tablet zelf. Verder beschikt het over een usb 2-aansluiting, twee usb 3.0 poorten, ethernet, mini-displayport en mini-hdmi. Voor contact met de buitenwereld bevat het 802.11n wifi, NFC en optioneel ook LTE. Als besturingssysteem kan men kiezen uit Windows 8 of Windows 8 Pro.Prijs Lenovo ThinkPad Helix

Het prijskaartje is met een vanaf prijs van 1499 best pittig. De Lenovo ThinkPad Helix is dan ook vooral gericht op de zakelijke gebruiker maar voor de consument met een ruimer budget die het ideale compromis tussen ultrabook en tablet zoekt, is dit natuurlijk een interessant product. Wel moet je nog even geduld hebben want eind februari wordt hij op de markt verwacht. Voor wie dat te laat is, kan gaan voor een Samsung Ativ Smart pc (XE700T1C-A02N) die ook een ultrabook met tablet combineert maar gaat niet verder dan een Core i5-processor.