CanalDigitaal blijft voorlopig op Astra1


Het Luxemburgse mediabedrijf M7 Group S.A heeft geen concrete plannen om het verspreiden van tv- en radiozenders uit het CanalDigitaal-zenderaanbod via de Astra1-satelliet te stoppen.

Dat blijkt uit uitspraken van Hans Troelstra – COO van M7 Group S.A – in een interview met het Tsjechische internetsite Parabola. Via dochteronderneming M77 is het Luxemburgse mediabedrijf ook eigenaar van tv-aanbieders Skylink en CS Link die in Tsjechië en Slowakije beschikbaar zijn.

Recreatief gebruik
In het interview maakt Troelstra ook duidelijk dat recreatief gebruik van satelliettelevisie in Nederland belangrijk voor CanalDigitaal is. De penetratie van satelliettelevisie in Nederland komt mede hierdoor rond de tien procent uit. Ondanks de economische crisis blijft de vraag naar groot en lijkt de consument hier vooralsnog niet op te bezuinigen.


Alles-In-1 wordt belangrijker
In alle landen waarin M7 Group S.A actief is, wordt de triple play strategie belangrijk. In Nederland is al langere tijd een Alles-In-1-aanbod verkrijgbaar en is onlangs een het dual play-aanbod Internet & Bellen gepresenteerd. Gareth Haver – binnen M7 Group S.A hoofdverantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten onder de merknaam CanalDigitaal – maakte onlangs aan Totaal TV bekend dat men een mogelijke komst van het CanalDigitaal Alles-In-1-aanbod naar glasvezelnetwerken aan het bestuderen is.


Astra1 naast Astra3
Hans Troelstra stelt in het interview met Parabola dat men voorlopig geen concrete plannen heeft om het gehele zenderaanbod van M7 Group S.A tv-aanbieders in zijn geheel naar de Astra3-satellietpositie te verplaatsen. Dat wil niet zeggen dat het in de verdere toekomst niet gaat gebeuren. Er worden steeds meer zenders uit het Nederlandse CanalDigitaal-zenderaanbod naar de Astra3-satelliet verhuisd. Daarnaast wordt al enige tijd aangegeven dat op langere termijn een totale overstap naar de Astra3-satelliet niet wordt uitgesloten. De transponderhuur op de Astra3-satelliet is goedkoper dan op de Astra1.


Geschreven door: Jarco Kriek