Telenet verwijdert WDR van alle kabelnetten

De Duitse zender WDR is op 8 januari in het gehele verzorgingsgebied van Telenet in Vlaanderen en Brussel uit het aanbod kabeltelevisie verwijderd. Telenet stelt dat er geen alternatief was.

De uitzending van de West-Deutscher Rundfunk (WDR) was bij Telenet in de digitale pakketten op kanaal 243 in delen van Brussel en kanaal 173 in heel Vlaanderen. De reden voor de stopzetting is het uitblijven van een commerciŽle overeenkomst tussen enerzijds Telenet en anderzijds WDR voor het digitaal distribueren van het televisiesignaal van WDR in Vlaanderen en Brussel.


Satelliet alternatief Duitse zenders
Telenet stelt dat het niet meer met de WDR tot een commerciŽle overeenkomst heeft kunnen komen voor digitale distributie en meldt haar abonnees op zoek te zijn naar een eventueel vervangend kanaal. Voor ontvangst van de WDR zullen kijkers die de zender niet kunnen missen vooral moeten uitwijken naar satellietontvangst via de Astra-1 en TV Vlaanderen Digitaal. Een precieze reden waarover het conflict met WDR gaat geeft Telenet niet behalve commerciŽle redenen, maar dit gaat vrijwel zeker over de auteursrechten. Het verwijderen van de zender lijkt definitief te zijn


Impact verdwijnen WDR zou beperkt zijn.
Volgens Telenet is de impact van het verdwijnen van WDR niet zo groot, omdat 'veel' programma's op de zender al eerder op ARD- Das Erste zijn uitgezonden. Er is geen programmaraad of ander adviesorgaan of klantenpanel dat kan zorgen voor een terugkeer van de zender. Nog vorig jaar ontstond er in grote delen van het verzorgingsgebied van Telenet de nodige commotie nadat het complete Duitstalige zenderaanbod uit het analoge kabeltv pakket en daarmee het basispakket werd geschrapt. Telenet biedt nu als Duitstalige zenders (digitaal in SD formaat) ARD, ZDF, RTL Television, Sat.1, NTV en Vox aan.

Geschreven door: Jan-Hein Visser