Philips leidt OLED-revolutie

Philips werkt onder de noemer Lumiblade aan een geheel nieuwe lichttechnologie bestaande uit OLED-panelen die zelfs als lichtgevende ramen en als interactieve wanden kunnen fungeren.

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is al langer in gebruik voor schermen van smartphones. Ook toekomstige televisies zullen worden voorzien van OLEDs. In televisies fungeren OLEDs zelf als lichtbron, terwijl de huidige LCD-schermen achtergrondverlichting nodig hebben.

Het Eindhovense bedrijf heeft onlangs zijn OLED-plannen uit te doeken gedaan. Er komen lichtgevende panelen die via computers mooie lichtgolven kunnen creŽren. Sommige van deze panelen kunnen fungeren als ramen, Ďs avonds vormen ze een lichtbron.

OLEDs stralen een zacht diffuus licht uit dat ontwerpers een nieuwe vorm van vrijheid biedt en tegelijk energie-efficiŽnt is. Andere voordelen zijn de superdunne vorm (precies 1,8 mm) en lage warmte-uitstraling. OLEDs zijn ook de eerste volledig vlakke lichtbronnen uit de verlichtingsgeschiedenis. Een systeem om het licht te verspreiden, wat tot nog toe nodig is met alle andere lichtbronnen, is hier overbodig.

OLEDs bieden ook interactieve mogelijkheden. Bij de door Philips Lumiblade LivingShapes worden bewegingen omgezet in lichtpulsen die de vele Lumiblade OLEDís doen oplichten en de ruimte doen baden in een sfeervol licht. Dat licht niet verblindend, maar volgens Philips warm en aangenaam.

De bestaande OLEDs zijn op glas gemonteerd. Glas is tot nog toe het enige doorzichtige substraat dat het materiaal binnenin voldoende beschermt tegen de effecten van vocht en lucht. Philips Research onderzoekt methoden om zachte kunststof substraten te maken die de nodige bescherming zullen bieden. Dit baant de weg voor flexibele en vormbare OLED ichtpanelen

De eerste tafellampen met OLED zijn ook al ontwikkeld. De Berlijnse ontwerper Daniel Lorch heeft de Moorea ontwikkeld, gebaseerd op modules van Philips.

OLED-verlichting is nu nog behoorlijk duur, maar moet binnen vijf jaar betaalbaar worden.