Schaatsen na drie jaar toch in HD bij de NOS


Het heeft uiteindelijk drie jaar geduurd, maar een internationaal schaatsevenement dat door de NOS zelf wordt geregiseerd is dan eindelijk in volwaardige HD-kwaliteit bij de publieke omroep te bekijken.

De NOS schaatste in januari 2010 een scheve schaats door als enige land in Europa de Olympische schaatswedstrijden in Vancouver niet in HD maar in opgewaardeerde SD-kwaliteit op Nederland 1 HD uit te zenden. Reden hiervoor was dat de sfeerbeelden in het ijsstadion met het complete gezin van kroonprijs Willem Alexander aanwezig door de internationaal beschikbare HD-beelden te mixen. Omdat de NOS hiervoor geen HD-faciliteiten in Vancouver had gehuurd, moest men schaatsverslag gedurende de gehele Olympische Spelen in opgewaardeerd SD uitzenden.

Uiteindelijk wel schaatsen in HD
Na drie jaar heeft de NOS haar eerste schaatstoernooi uiteindelijk in HD geregiseerd. Dit weekeind wordt in Heerenveen het EK-schaatsen voor allrounders georganiseerd. Voor het eerst zijn deze in volwaardige HD-kwaliteit bij de publieke omroep te zien. Of alle door de NOS in beeld gebrachte schaatswedstrijden uit de schaatstempel Thialf in Heerenveen in de toekomst in HD via de publieke omroep worden uitgezonden, is niet bekend.


Publieke omroep vindt HD-weg
De publieke omroep lijkt hiermee ook voor grote internationale sportwedstrijden die in Nederland worden georganiseerd de HD-weg gevonden te hebben. Daarnaast worden steeds meer eigen producties van publieke omroepen in HD opgenomen en uitgezonden. Aangekochte buitenlandse series en films worden al enige tijd wanneer beschikbaar in HD-kwaliteit aangekocht.

Geschreven door: Jarco Kriek