De Amerikaanse muziekdienst Rhapsody gaat in het tweede kwartaal van dit jaar van start op zestien Europese markten. iTunes en Spotify krijgen er een grote buitenlandse concurrent bij.

Om welke markten het exact gaat, zegt directeur Jon Irvin niet in zijn interview met GigaOm. De kans is aanzienlijk dat Nederland daar wel onder valt. Rhapsody is, vanwege de overname van Napster, al sinds een jaar actief in Duitsland en Engeland. Met de toevoeging van zestien nieuwe landen blijven er maar weinig eurolanden over waar Irvin uit kan kiezen.

Amerikanen kunnen nu al voor een tientje per maand onbeperkt muziek luisteren, ongeacht de drager. Zij kunnen kiezen uit zestien miljoen liedjes, een aanbod dat concurreert met lokale grote spelers als iTunes, Spotify, Deezer, WiMP en Rdio. In de VS is Rhapsody sinds kort ook te beluisteren als applicatie op het eigen softwareplatform van automaker Ford.

Over de go-to-marketstrategie van Rhapsody is nog niets bekend. De partijen die na Spotify een positie wilden opbouwen, kozen niet zelden voor een samenwerking met een mobiele operator. Die kan gratis muziekstreaming als extra, onderscheidende dienst aanbieden aan zijn internetabonnees. Operators ontvangen daarvoor een vergoeding, de muziekdienst bouwt een bereik op.

In Europa is het Amerikaanse bedrijf nieuw, maar eigenlijk is het de oudste grote muziekstreamer. Het bedrijf werd in 2001 opgericht onder RealNetworks en werkt sinds 2010 als een zelfstandige onderneming zonder venture capital.