Popmuziek nog steeds populairst onder Britten


Pop was vorig jaar voor het tweede jaar op rij het populairste muziekgenre in het Verenigd Koninkrijk. Een derde van alle verkochte albums in 2012 was afkomstig van popartiesten. Wel maakte rock een sterke comeback, staat op de website van BPI, de Britse Buma/Stemra.

"De liefde van Britse muziekfans voor popmuziek heeft zich in 2012 voortgezet, aangewakkerd door sterke releases van talenten van eigen bodem", zegt BPI-directeur Geoff Taylor. "Er was ook goed nieuws voor rockfans, want het genre heeft zich teruggevochten naar zijn sterkste prestatie sinds 2008."

Van de albumverkoop viel 33,5 procent onder de noemer pop, met Emeli Sandé's Our Version Of Events als uitschieter. Bij de singles lag dat percentage zelfs op 38,5, het hoogste sinds 2002. In singleverkoop voert popmuziek al vier jaar op rij de boventoon.

Rock beleefde een sterk jaar dankzij de populariteit van bands als Mumford & Sons en Coldplay. Het aandeel van het genre was 31,3 procent van de albumverkoop en twintig procent van de singleverkoop. [Nuvum/Radio.NL]