M-Disc maakt het mogelijk om een dvd of blu-ray te branden die 1000 jaar meegaat door een techniek te gebruiken die nog het meeste lijkt op een steengravure.

Normaalgesproken gaat digitale opslag zon 8 jaar mee voordat het begint af te takelen volgens M-Disc. M-Disc maakt gebruik van een extra laag die werkt als een steengravure. Er worden fysieke gaten geslagen in de laag die niet veranderen in de tijd. Het is bestand tegen licht, temperatuur, vocht en meer. Het zorgt er wel voor dat bestanden die zijn beschreven op de schijf ook niet meer te veranderen of te verwijderen zijn. Dus wanneer de hele schijf is beschreven (multisession wordt wel ondersteund) kan het meteen in het archief want je kunt het dan enkel nog lezen.Niet alle branders kunnen er nog mee overweg. Wanneer er een M Disc logo wordt getoond of er staat bij jouw drive dat het M-ready of M-disc ready is, dan kan de drive ermee overweg. Op dit moment worden er alleen een aantal LG-drives getoond op de website die met de M-Discs overweg kunnen. Elke dvd-speler zou de schijfjes moeten kunnen lezen maar na 1000 jaar zullen je dvd-spelers waarschijnlijk niet meer werken. Tegen die tijd kunnen er altijd nog makkelijk dvd-spelers en blu-ray spelers worden gemaakt natuurlijk.Geen 1000 jaar garantie

Er zit geen garantie van 1000 jaar op de schijfjes en je fabrieksgarantie laten verlengen tegen een meerprijs voor 999 jaar behoort vast ook niet tot de mogelijkheden. Hoe kan M-Disc dan toch die 1000 jaar claimen? Doordat het gebruikmaakt van internationaal opgestelde standaarden die de levensduur van optische media kan inschatten door te testen hoe de schijfjes o.a. reageren op temperaturen en vocht.