Mijlpaal mobiel betalen PayPal, deal met NCR

PayPal zet een belangrijke stap om zijn digitale betaaldienst te manifesteren in de wereld van de bakstenen winkels. Een van de grootste fabrikanten van winkelkassa’s, NCR, neemt PayPal als betaalsysteem op in zijn apparatuur en bijbehorende mobiele apps.

De samenwerking reikt vooralsnog niet verder dan Noord-Amerika, maar dat is typisch voor de werkwijze van het eBay-concern. Nieuwe producten en diensten worden eerst klein getest, daarna nationaal, om vervolgens in het daarop volgende jaar internationaal te worden uitgerold. Aangezien NCR ook in Nederland actief is, ligt verlenging naar de Nederlandse markt voor de hand.

NCR bracht afgelopen zomer al een iPadversie van zijn betaal- en loyaltysystemen uit. Daar wordt nu een nieuwe betaal- en besteloptie aan toegevoegd.

Consumenten kunnen via de app van PayPal-bestellingen in en bij winkels plaatsten en direct betalen met de daaraan gekoppelde bankkaart of creditcard. Daarnaast kunnen bezoekers van de miljoenen winkels die NCR-systemen gebruiken bij de kassa met hun PayPal-account kunnen betalen. Ze kunnen kiezen of ze vanuit hun PayPaltegoed betalen of de daaraan gekoppelde kaarten.

In Amerika sloot PayPal afgelopen zomer ook een samenwerking met Discover, verstrekker van creditcards. Dat bedrijf maakt zijn systemen compatibel met PayPal, waardoor miljoen winkels die Discoverkaarten accepteren ook PayPalbetalingen kunnen ontvangen.

De eBaydochter is bezig zijn bereik in de fysieke wereld significant op te schalen. EBay wil zijn betaaldienst in zo veel mogelijk digitale transactiestromen nestelen. Morgenavond, als het bedrijf de kwartaalcijfers publiceert, moet blijken of PayPal nu of later dit jaar meer omzet oplevert dan de handelspraktijken bij eBay en sites als Marktplaats.nl.