HDTV en internet via satelliet in meer caravans en campers


In steeds meer caravans en campers wordt via de satelliet naar HDTV gekeken. Ook het recreatief gebruik van satellietinternet neemt toe. Dat stelt satellietbedrijf SES bij het begin van Caravana 2013.

Caravana is de Nederlandse kampeer- en caravanbeurs die vanaf vandaag in Leeuwarden te bezoeken is. Nederlanders kijken door de crisis nu eerder naar een vakantie in eigen land en daarbij zijn luxe campingtips favoriet. Deze nieuwe manier van een luxe recreatievakantie in eigen land heeft zelfs een benaming gekregen: glamping, dat een samenvoeging van glamour en camping is.

Satelliet multimediaal
Een voorbeeld van glamping is dat een toenemend aantal Nederlanders zijn caravan of camper uitrusten met een HD-satellietontvanger voor het bekijken van tv-zenders in HD-kwaliteit en de mogelijkheid om via satelliet van breedbandinternet gebruik te maken. Op deze manier kunnen kampeerders tot in alle hoeken van Europa Nederlandse televisie in HD-kwaliteit ontvangen en online gaan, ook in gebieden waar geen of slecht mobiel bereik is.


Meer recreatieabonnementen
SES Benelux-directeur Bill Wijdeveld ziet een toenemende vraag naar recreatieabonnementen en stelt dat dit alles met het huidig economisch klimaat te maken heeft. "Mensen letten nog meer op de kleintjes en zien af van verre, dure reizen. Tegelijkertijd willen zij het campingbezoek zo comfortabel mogelijk maken en zijn bereid daarvoor een extra investering te doen Tot voor kort ging het vooral om televisie, maar we zien dat de behoefte aan breedbandinternet op vakantie minstens zo belangrijk is geworden", aldus Wijdeveld.


Internet eerste levensbehoefte
Toch is volgens Wijdeveld de crisis niet de enige reden voor de groeiende interesse voor mobiel breedband: "Internettoegang is langzamerhand een eerste levensbehoefte geworden. Anno 2013 voelen mensen voelen zich onthand als ze zonder internet zitten. Op vakantie wordt dat als een probleem ervaren. Mobiel bereik is in het buitenland niet overal vanzelfsprekend, laat staan een fatsoenlijke internettoegang. Bovendien loopt het gebruik daarvan behoorlijk in de papieren. Breedbandinternet en TV via de satelliet zijn een populaire vakantiecombinatie geworden."


Satelliethandel ziet trend
Arob Antennebouw uit Siegerswoude is gespecialiseerd in satellietontvangst voor campers en caravans en om die reden ook als standhouder aanwezig op de Caravana. Directeur Rolf Edens: "Caravana is de drukstbezochte kampeerbeurs van Nederland en een belangrijke graadmeter voor trends op dit gebied. Vorig jaar zagen we bijvoorbeeld dat veel mensen liever een satellietset huren in plaats van te kopen. Dat bleek achteraf te kloppen. We verwachten dat dat ook in het aankomende vakantieseizoen het geval zal zijn."


Geschreven door: Jarco Kriek