Consumentenbond: 'Apple vertelt niet gehele verhaal garantie'

Apple heeft onder druk van de Nederlandse Consumentenbond aangegeven dat het de garantievoorwaarden beter zal gaan communiceren naar de Nederlandse consument. Nu is dat nog onvoldoende vindt de Consumentenbond. Hoe en wanneer Apple de aanpassingen doorvoert, is nog onbekend.

Eind 2011 verloor Apple een rechtszaak in Italië wegens misleiding over diensten en garantiebepalingen. Apple hanteerde zijn eigen garantiebepalingen maar diende te voldoen aan Europese wetgeving op dit gebied. Het leverde Apple een boete van 900.000 euro op.

Apple heeft daarop onder druk van de Consumentenbond in mei van 2012 eindelijk ook in Nederland moeten toegegeven dat Apple-producten onder de EU garantievoorwaarden vallen. Maar dat was niet genoeg volgens de Consumentenbond. In de EU geldt namelijk een minimum garantie van twee jaar, maar in Nederland is die duur in principe onbeperkt. Na nog wat gesteggel paste Apple de voorwaarden aan en stond er sindsdien het volgende te lezen op de Apple website:


"Als je een product van Apple koopt, geldt naast de dekking die je volgens de beperkte garantie van Apple van één jaar en het optionele AppleCare Protection Plan hebt, ook nog de bescherming die je op grond van het Nederlands consumentenrecht geniet. Ook voor producten van andere fabrikanten dan Apple die je bij Apple koopt, gelden de bepalingen van het Nederlands consumentenrecht."

Ook maakte Apple een vergelijkingstabel tussen het Nederlandse consumentenrecht en de standaardgarantie van Apple en de uitgebreide garantie via het AppleCare Protection Plan. Die tabel is hier te bekijken.AppleCare Protection Plan en Garantiebewijzen onduidelijk

Bij de AppleCare Protection Plan en op de garantiebewijzen wordt het Nederlandse consumentenrecht nog steeds niet goed gecommuniceerd volgens de Consumentenbond. Slechts een link naar de Amerikaanse website voor meer informatie. De bond laat tegenover Webwereld bij monde van Bart Combée dan ook weten dat consumenten goed moeten beseffen dat Apple niet het gehele verhaal over garantie vertelt.

Hoe en wanneer Apple de garantievoorwaarden gaat aanpassen is nog niet bekend. De Consumentenbond wil daarover in gesprek met Apple maar krijgt nul op rekest en is dus gematigd positief met Apple’s voornemen de garantiebepalingen duidelijker te communiceren. Eerder deze week sleepte de Belgische Consumentenbond Apple nog voor de rechter wegens het niet respecteren van de wet op de garantie.

[Via: Webwereld]