Vlaamse politiek boos om veldrijden op prime time

De Vlaamse publieke omroep VRT heeft zich de woede op de hals gehaald van de politiek nu zij het WK Veldrijden zondag prime time gaat uitzenden op vlaggenschip één. Dat melden Vlaamse media. Media-minister Ingrid Lieten is niet blij. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de reguliere programmering onderbroken wordt voor een dergelijk eenmalig evenement terwijl er uitwijkmogelijkheden zijn op het nieuwe kanaal OP12. Ik zal de VRT daarover aanspreken“, briest ze.

Ook andere parlementsleden zijn verbolgen over de programmatische beslissing, omdat zij vinden dat het evenementenkanaal OP12 hiermee gepasseerd wordt. OP12 is zo een ‘overbodig vehikel’, vindt parlementslid Bart Tommelein.

VRT besloot het WK Veldrijden aankomende zondag uit te zenden op prime time na het succes van het Belgische kampioenschap veldrijden, waar vorige week zondag 1,2 miljoen mensen op afstemden.

De Vlaamse tv-makers vinden hun beslissing te rechtvaardigen, laten zij nu weten in een persbericht. “Dergelijk sportevenement met een brede maatschappelijke betrokkenheid, en waar vorig jaar anderhalf miljoen Vlamingen naar hebben gekeken, kan ook in prime time op het brede en verbindende net Eén worden geprogrammeerd” vindt zij.

“Een evenement dat zo’n groot publiek kan boeien, hoort volgens de VRT thuis op een generalistisch net en niet op het derde kanaal dat aanbod brengt voor specifieke doelgroepen in de samenleving.”

Het WK Veldrijden wordt dit jaar voor het eerst buiten Europa georganiseerd, namelijk in de Verenigde Staten. Daardoor kan het evenement hier ‘s avonds live worden uitgezonden.