Page 1 of 7 1236 ... LastLast
Results 1 to 10 of 65

Thread: tvheadend сканиране на канали 23.5E

  1. #1

    tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Здравейте,
    Все още съм новак в цялата тази хамалогия с приемането на сателитен сигнал с компютър, така че, моля да бъдете снизходителни към липсата ми на познания.

    Успях да подкарам същата конфигурация (като опоменатата в захлавието): oscam -> dvbapi -> tvheadend -> xbmc (последни версии от хранилищата - свалени тази вечер)
    Използвам SkyStar USB 2 HD за приемник + Феникс четец. Оператора е SatBG (днес се сдобих с карта). Тествах на техния приемник - всичко работи.

    При мен проблема се изразява в това, че като сканирам за канали през TVHeadend-а, намира разни канали, но от SatBG са налични само 5 канала: 3xViasat*, Duck и History Ch.
    Като за капак няма нито един HD канал измежду всичките ~150-160 намерени (вкл. радиата).

    Въпроса ми е, дали аз нещо не правя като хората (по-вероятния сценарии) или съм избрал грешна колекция от софтуери ?
    Само да вметна, че по принцип бих предпочел да избегна VDR историите (че много MB), до колкото видях трябва да стане с последните версии на TVH/OSCAM.

    Ако е необходима друга информация, моля кажете, за да я предоставя.
    (Незнам дали е нужно да поствам конфигурациите на oscam-а, понеже привидно нещата си вървят...)

    Благодаря предварително за отделеното време.

  2. #2
    Member
    Join Date
    19-12-2012
    Location
    Sofia
    Posts
    30
    Uploads
    0

    Re: tvheadend oscam dvbapi

    Предполагам проблема идва от описателният файл за сканиране на транспондерите. На 23 специално наскоро изпосмениха масово FEC параметрите и някой минаха от S /QPSK/ на S2 /8PSK/ и може тунера да не може автоматично да се справи. . Нямам поглед за tvheadend/xmbc . Не казваш каква е и операционната система/дистрибуция. Не познавам много добре tvheadend/xbmc, но ако е Линукс някакъв най-вероятно ползва Astra-23.5E фаил от /usr/share/dvb/dvb-s/ .
    Аз съм съ направил собствен такъв файл с актуални данни /преди 2-3 седмици. Ето съдържанието му:
    S 10758000 V 22000000 7/8
    S 10788000 V 22000000 5/6
    S 10802000 H 22000000 5/6
    S 10842000 V 13333000 5/6
    S 10862000 H 22000000 5/6
    S 11475000 V 27500000 3/4
    S 11515000 H 27500000 3/4
    S 11675000 H 27500000 3/4
    S 11739000 V 27500000 3/4
    S 11798000 H 27500000 3/4
    S 11836000 H 29900000 3/4
    S 11875000 H 27500000 3/4
    S 11914000 H 27500000 3/4
    S 11992000 H 27500000 3/4
    S 12012000 V 27500000 3/4
    S 12070000 H 27500000 3/4
    S 12168000 V 27500000 3/4
    S 12525000 H 27500000 3/4
    S 12525000 V 27500000 3/4
    S 12565000 H 27500000 2/3
    S 12565000 V 27500000 3/4
    S 12630000 V 6000000 3/4
    S 12631000 H 6666000 7/8
    S 12636000 V 2277000 5/6
    S 12641000 H 2220000 7/8
    S 12644000 H 2170000 3/4
    S 12649000 H 5600000 5/6
    S 12661000 H 2170000 5/6
    S 12685000 V 27500000 3/4
    S 12696000 H 3255000 1/2
    S 12711000 H 6111000 AUTO
    S 12725000 V 27500000 3/4
    S 11515000 V 28500000 3/4
    S 11555000 H 28500000 3/4
    S 11555000 V 28500000 3/4
    S 11592000 V 28500000 3/4
    S 11595000 H 28500000 3/4
    S 11635000 H 28500000 3/4
    S 11635000 V 28500000 3/4
    S 11675000 V 28500000 3/4
    S 11719000 H 27500000 3/4
    S 11778000 V 27500000 3/4
    S 11817000 V 27500000 3/4
    S 11856000 V 27500000 5/6
    S 12032000 H 27500000 3/4
    S 12109000 H 27500000 3/4
    S 12188000 H 27500000 3/4
    S 12207000 V 27500000 3/4
    S 12605000 H 28500000 3/4
    S 12605000 V 28500000 3/4
    Ако се ползва scan-s2 инструмента за сканиране обаче, ще трябва да се редактира допълнително за S2 транспондерите.

    Ако се ползва входящ фаил /xml или ini фаил/ може да си генерираш актуални данни от http://satellites-xml.eu/. Моя scan фаил съм го създавал на базата на ini-то от споменатия адрес.

  3. #3
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,515
    Uploads
    113

    Re: tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Когато въвеждаш транспондер сигурен ли си че си въвел правилните данни за dvb-s2 транспондерите, а не си ги въвел като dvb-s.

  4. #4

    Re: tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Здравейте,
    Благодаря за отговорите и сори, че постнах в грешен тред.

    Започвам да схащам къде е проблема май...
    Направи ми впечатление, че в техния приемник като сканирах имаше около 50 транспондера.
    В TVH за да сканирам първоначално, просто добавих mux-овете от листа със сателитите, и за белязах че добави около 30 mux-a за сканиране.
    Сега, ако разбирам правилно mux == transponder.
    Осъзнах, че са по-малко, ни пък имаше включена опция в TVH да намира автоматично други муксове. Така сам си намери около 50.
    Като чета отговора на @bate_dino, ми става ясно, че DVB картата ми не се справя с автоматичното намиране на новите муксове.

    @bate_dino: мерси за информацията, ще пробвам да въведа мои транспондери и да сканирам наново.

    @turbopower, каква е разликата в данните за S и S2 транспондерите ?

  5. #5
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,515
    Uploads
    113

    Re: tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Технологиите са различни както и настройките тоест TVH може да ти изкара сигнал на сбъркани настройки но няма да хване програмите. Отваряш сайт с параметрите на транспондерите и добавяш mux ръчно така вкарваш правилните неща и гледаш в services дали ги има после с бутона add mux to adapter или нещо подобно си ги добавяш за да се виждат от XBMC рестартирай системата и новите канали са факт.

  6. #6

    Re: tvheadend oscam dvbapi

    Quote Originally Posted by bate_dino View Post
    Ако се ползва входящ фаил /xml или ini фаил/ може да си генерираш актуални данни от http://satellites-xml.eu/. Моя scan фаил съм го създавал на базата на ini-то от споменатия адрес.
    @bate_dino, използвах твоя файл, но не стана нищо по-различно от преди. Пак само 5 канала от СатБГ.
    Изтеглих си ini файлa за "Astra 1D/3B/Eutelsat 25A (23.3E)" (незнам защо го пишат 23.3E ??), до колкото знам трябва да ползвам Astra 3B.
    Направих си един конвертор на perl набързо, да го конвертирам до DVB-Scan формат (или там какъвто се води). Конвертирах го, като умножих Frequency и Baud по 1000, за да се получат KHz.
    Сложих го в папката на TVH, в моя случай това е: /usr/share/tvheadend/data/dvb-scan/dvb-s

    Изчистих листа с транспондерите в TVH и добавих новия файл, но за съжаление нищо не се получи, т.е. не вкарва никакви транспондери...
    Естествено заподозрения беше конвертора ми, но се оказа, че не е той проблема.
    Пробвах да добавя транспондерите един по един през TVH и още на 3-4 ми каза, че baud-а ми неможе да е по-малко от 5'000'000, а в листа има доста канали с 4'936'000, както и с 3'300'000 и други с по-малко от 5 милиона.

    TVH ми дава следната информация за платката:
    Code:
      Hardware
      Device path:
      /dev/dvb/adapter0
      Device name:
      STB0899 Multistandard
      Host connection:
      USB (480 Mbit/s)
      Intermediate Frequency range:
      950000 kHz - 2150000 kHz, in steps of 0 kHz
      Symbolrate range:
      5000000 Baud - 45000000 Baud
    Сравнявайки тази информация с транспондерите, които имам от ini файла, следва, че не само baud-а е извън границите, но и доста транспондери имат невалидни честоти (freq)

    Сравних част от транспондерите, които имам с тези от твоя файл и изглежда, че са доста различни. В моя файл може би 90% от транспондерите са S2, докато при теб не е така, съдейки по първата буква на всеки ред, но и без друго май няма много съвпадения по честоти (може би никакви).

    Въпроса е дали имам файл от друг сателит или бъркам нещо концептуално ?
    (и дори и да е от друг сателит, защо параметрите са извън границите на платката ми ?)

    Прикачвам ini файла, конвертирания файл и конвертора.

    Благодаря предварително за съдействието.
    Attached Files Attached Files

  7. #7
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,515
    Uploads
    113

    Re: tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Прикрепените файлове не са в формата на tvheadend прикрепвам един файл които работи при мен и се поставя в папката dvbmuxes/_dev_dvb_adapter0_TurboSight_TBS_6981_DVBS_S2_fron tend

    Разгледай файла които съм прикачил.
    Attached Files Attached Files

  8. #8
    Member
    Join Date
    19-12-2012
    Location
    Sofia
    Posts
    30
    Uploads
    0

    Re: tvheadend oscam dvbapi

    Quote Originally Posted by 0xAF View Post
    В моя файл може би 90% от транспондерите са S2, докато при теб не е така, съдейки по първата буква на всеки ред, но и без друго май няма много съвпадения по честоти (може би никакви).
    Моите данни нарочно съм ги оставил само на С, защото стандартния scan pod linux/ubuntu не възприема S2 във файла за сканиране и понеже не ползвам tvheadend. Надявам се, това което е дал turbopower да ти помогне. Може да направиш и проверка дали всичко е наред с тунера, ако данните посочени от мен ги запишеш във фаил /например Astra23 и от конзола пускаш scan Astra23 и гледаш какво се случва /или пък scan Astra23 >channel.list / след което с cat channel.list листваш съдържанието /. За целта трябва да имаш инсталиран пакета dvb-apps или linuxtv-dvb-apps

  9. #9

    Re: tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Мерси за отговорите.

    @turbopower: този транспондер го имам добавен и сравних данните - изглежда нормално.
    Изтрих всички останали транспондери и оставих само този, но за жалост не намери канали на него.

    @bate_dino: сега като гледам в TVH само на Astra-23.5 файла има редове дето започват с S2, всички останали файлове са само с "S", явно това не е от значение.
    Направих това, което ме посъветва, използвах твоя файл и пуснах dvbscan-а.

    Тук нещата започват да се изясняват малко по малко, както ще видите в лог-а тук: http://sprunge.us/TdPN проблема е, че картата ми неможе да се настрои към повечето транспондери - съответно и не виждам каналите на тях.
    До колкото видях из нета това "tuning failed" значи, че просто няма сигнал от този транспондер, което може да значи - недобре настроена чиния.
    Само дето чинията по-добре от това немога да я наместя. С приемника на СатБГ ми дава ниво на сигнал: 80% и качество на сигнала 80%. По-добре не става, но мисля, че и това е предостатъчно.
    Освен това техния приемник си лови без никакви проблеми.

    Някой има ли идея защо платката ми не хваща сигнал от повечето транспондери ??

  10. #10
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,515
    Uploads
    113

    Re: tvheadend сканиране на канали 23.5E

    Забелязал съм че tvh е по малко чувствителен от vdr при един и същ хардуер. При мен при валеж с vdr работи с другото не.

    Прикачи снимки на dvb секцията при теб искам да видя нещо, а с въпроси и отговори ще отнеме доста. Нямам операторски приемник, но според мен качество трябва да е на 100% така че нищо чудно това да е. DVB-S на 23.5 особенно чешките са ми по силни от тези на сат бг, така че най вероятно си на границата.

Page 1 of 7 1236 ... LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 8
    Last Post: 27-10-2012, 16:07:21
  2. Replies: 0
    Last Post: 20-07-2012, 14:18:53
  3. Replies: 20
    Last Post: 21-12-2011, 00:04:49
  4. Replies: 0
    Last Post: 24-11-2011, 17:30:47

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •