Eredivisie Media & Marketing neemt binnen enkele maanden een beslissing over de zender waarop vanaf volgend voetbalseizoen de samenvattingen van de eredivisie te zien zijn.

Fox International Channels van Rupert Murdoch heeft een meerderheidsbelang van 51 procent in Eredivisie Media & Marketing. In dit bedrijf zijn onder andere betaalzenders FOX Sports Eredivisie en FOX Sports International alsmede de alle uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie eredivisie ondergebracht. Nu Fox International Channels in Nederland op 19 augustus een nieuwe open net zender onder de naam FOX begint, denken veel Nederlanders dat vanaf volgend voetbalseizoen de samenvattingen van de eredivisie op FOX worden uitgezonden. Dit seizoen zijn de samenvattingen nog bij NOS Studio Sport te zien.

Logische stap
In het Algemeen Dagblad stelt de rechtenhouder van de eredivisie dat het logisch lijkt dat de samenvattingen volgend jaar bij FOX te zien is. "We weten allemaal dat de NOS en de publieke omroep zwaar moeten bezuinigen, dat het bij SBS niet zo soepeltjes loopt en dat RTL het goed doet en zo'n duur pakket niet nodig heeft om te groeien”, luidt het vanuit het kantoor van Eredivisie Media & Marketing. Toch houdt men een slag om de arm. Als de NOS bijvoorbeeld net zo veel wil betalen als de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF voor de uitzendrechten van de Bundesliga doen dan is een handtekening snel gezet. We praten dan wel over bedragen van honderd miljoen euro. Dat is vijf keer zoveel als de NOS nu voor de samenvattingsrechten betaalt. Sterker nog in de afgelopen jaren uitzendrechten van de samenvattingen van 35 naar 20 miljoen euro gedaald. Een definitieve beslissing over de zender waarop volgend voetbalseizoen deze samenvattingen te zien zijn, wordt voor het einde van dit jaar verwacht.


Geschreven door: Jarco Kriek