Radio 1 heeft een ludieke reclamespot afkomstig van de concurrerende commerciële nieuwszender BNR uit de lucht gehaald. Dit gebeurde op last van de reclameverkooporganisatie STER.

Het is al jarenlang een beleid van de publieke omroepen om niet te adverteren van concurrerende omroepen. BNR Nieuwsradio had een list nodig om als eerste commerciële radiozender ooit te adverteren om de publieke omroep. Het kocht net voor het weekend op vrijdagmiddag zendtijd op Radio 1 in. Daarbij maakte men gebruik van de nieuwe fictieve vliegtuigmaatschappij ‘Bay & Air’ dat bij een bepaalde manier van uitspreken voor de luisteraar overkomt als BNR. De internetsite waarnaar verwezen werd, maakte duidelijk dat het om de een nieuwe reclamecampagne van radiozender BNR Nieuwsradio ging.

NPO kan stunt waarderen
Jan Westerhof – directeur radio bij de publieke omroep – kan de stunt van BNR wel waarderen. Hij noemt het een slimme actie van BNR om de regels op een grappige manier te omzeilen. Toch moest de publieke omroep op last van de STER verdere uitzending van de reclamespot staken. In de vroege editie van het Radio 1 Journaal was de reclamespot van ‘Bay & Air’ te horen. Het presentatieduo van het publieke nieuwsprogramma had de stunt van BNR Nieuwsradio direct door. BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich vindt de stunt van zijn radiozender geslaagd. Fröhlich snapt niets van het beleid van de STER dan concurrenten van de publieke omroep niet op publieke zenders mogen adverteren. Op BNR Nieuwsradio zijn wel reclamespots van publieke omroepen te beluisteren. Zo is er met enige regelmaat een radiocommercial van de VARA Gids te horen. Hier kan men de reclamesport van ‘Bay & Air’ beluisteren.


Geschreven door: Jarco Kriek