Nederland is een nieuwe tv-zender rijker. FOX begon op 19 augustus om 18.00 uur en is bij de meeste tv-aanbieders in Nederland te bekijken.

Wie verwacht dat FOX als nieuwkomer direct met volle kracht het Nederlandse medialandschap gaat bestormen, heeft het mis. In het eerst jaar wordt door FOX de tijd genomen om de programmering stapsgewijs uit te breiden en te verbeteren. Die tijd wil FOX ook benutten op zo groot mogelijke dekking in het basispakket van tv-aanbieders te krijgen. Dit is nodig om als open net-zender te worden bestempeld. Dat is voor FOX belangrijk omdat men de ambitie heeft om in de toekomst de samenvattingen van eredivisie uit te zenden. Deze zijn nu nog bij de publieke omroep te bekijken. De uitzendrechten voor het komende voetbalseizoen komen echter dit najaar weer op de markt. Omdat Fox International Channels een meerderheidsbelang van 51 procent in Eredivisie Media & Marketing – het bedrijf dat de uitzendrechten van de eredivisie exploiteert – heeft en ook eigenaar van de nieuwe tv-zenders FOX is, lijkt de kans groot dat vanaf het komende seizoen de samenvattingen van de Eredivisie op FOX te zien zijn.

Niet dezelfde fout als Talpa
FOX lijkt gekozen te hebben voor een geleidelijke marktintroductie van de tv-zender. Het wil hierbij voorkomen dat men dezelfde fout als Talpa maakt. Talpa besloot de samenvattingen van de eredivisie voor veel geld te kopen om de nieuwe tv-zender snel een plek in het Nederlandse tv-landschap te laten verwerven. Iets dat uiteindelijk mislukte. De strategie die FOX uitvoert, zorgt er wel voor dat de nieuwe tv-zender als het ware een kale kerstboom is die geleidelijk wordt opgetuigd. De basis vormt sport en dan vooral voetbal. Dagelijks is drie keer per avond het live sportprogramma FOX Sports Centraal te zien. Daarnaast zendt men elke maandagavond om 20.30 uur FOX Voetbal uit waarin alle hoogtepunten en analyses van wedstrijden uit de eredivisie, Premier League en Serie A te zien zijn. FOX gaat met dit programma de directe concurrentie met het populaire RTL 7-voetbaldiscussieprogramma Voetbal International aan.


Veel herhalingen van series
Naast sport bestaat de programmering in de eerste maanden hoofdzakelijk uit herhalingen van in Nederland al eerder uitgezonden series als The Walking Dead, The Simpsons en The Bridge. Hierbij worden de oude afleveringen – evenals eigen sportprogramma’s – enkele keren per dag herhaald. In de komende maanden gaat FOX de programmering verder uitbreiden met meer series en films. De nieuwe seizoenen van deze FOX-series worden echter vooralsnog als eerste op het digitale themakanaal FOXlife uitgezonden.


Geschreven door: Jarco Kriek