De uitzendrechten van Amerikaanse sporten komen in Nederland niet in bezit van één betaalzender. De liefhebber van deze sportevenementen moet hierdoor twee premiumabonnementen nemen.

Net als bij het voetbal zorgt versnippering van het aanbod onder meerdere zenders ervoor dat de tv-kijker meer moet betalen om naar een volledig sportaanbod te blijven kijken. In het geval van de Amerikaanse sporten gaat de versnippering de kijker erg veel geld kosten. ESPN America – de tv-zender waarop al deze Amerikaanse sportevenementen te zien waren en dat op 31 juli in Europa met uitzenden stopte – was bij de meeste tv-aanbieders in normale aanvullende zenderpakketten opgenomen. Uitzondering was UPC waar ESPN America al enige tijd onderdeel van het premiumabonnement van Sport1 was.

Deel rechten nu bij Sport1 en FOX
Betaalzender Sport1 liet eerder al weten dat men interesse had in een deel van de uitzendrechten van ESPN voor Nederland. Sport1 toont al langere tijd het Amerikaanse NBA basketbal op haar tv-kanalen. Daar komt nu de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB bij. Eredivisie Media & Marketing heeft voor haar betaalzender FOX Sports International de uitzendrechten van het Amerikaanse Football NFL gekocht. Daarmee geeft FOX Sports duidelijk aan dat de nieuwe betaalzender FOX Sports International een breder betaalkanaal gaat worden. Daarbij speelt buitenlands voetbal een belangrijke rol maar dit wordt aangevuld met andere sporten. Zo zijn de uitzendrechten van de tennistoernooien Wimbledon en ATP ook al in het bezit van Eredivisie Media & Marketing gekomen. Van de grotere Amerikaanse sportcompetities die ESPN uitzond, zijn alleen de uitzendrechten van het NHL ijshockey niet voor de Nederlandse markt verkocht. De vraag is of dit op korte termijn gaat gebeuren. Datzelfde geldt voor NCAA College dat minder marktwaarde dan de grote Amerikaanse sportcompetities heeft.


Kijken naar sport kost meer
De liefhebber van Amerikaanse sporten moet de komende jaren door het versnipperde aanbod veel meer voor het kijken via lineaire tv-kanalen gaan betalen. Zo moet men om de MBL en NFL te bekijken abonnementen op de betaalzenders Sport1 en FOX Sports International afnemen. Afhankelijk van de tv-aanbieder kost dit tussen de 22 en 27 euro per maand. Men krijgt voor dit maandbedrag natuurlijk een veel groter sportaanbod dan alleen de Amerikaanse sporten. Zo zendt Sport1 bijvoorbeeld ook de Formule 1 en MotoGP live uit.


Geschreven door: Jarco Kriek