De radiozenders Efteling Radio en Juize FM krijgen zijn op korte termijn in heel Nederland via de ether te ontvangen. Voor ontvangst is wel een DAB+ ontvanger nodig.

DAB+ is in Nederland de nieuwste vorm van digitale etherradio. Hiermee kan via één etherfrequentie – afhankelijk van de aangeboden geluidskwaliteit – tien tot twintig radiozenders worden aangeboden. Het is technische vergelijkbaar met digitale satelliettelevisie en digitale ethertelevisie via Digitenne. Groot voordeel van DAB+ is dat bij mobiel gebruik – bijvoorbeeld in auto of trein – men zonder van frequentie te wijzigen naar de gekozen radiozender kan blijven luisteren. Nadeel is dat DAB+ niet met de traditionele FM-radio ontvangen kan worden. Dat werpt voor gebruik in de auto een struikelblok op omdat in vrijwel alle auto’s in Nederland een autoradio gebruikt wordt die alleen voor FM-ontvangst geschikt is.

Restcapaciteit benut voor extra zenders
Efteling Radio en Juize FM gaan volgens Radio.nl gebruikmaken van de restcapaciteit die aan de radiozenders 538 en SLAM!FM toebehoort. Alle commerciële radiozenders die via DAB+ uitzenden hebben ervoor gekozen om niet de gehele bandbreedte die men heeft toegewezen voor één radiozender te gebruiken. De restcapaciteit die overblijft, kan hierdoor voor de doorgifte van andere radiozenders worden gebruikt. De commerciële radiozenders beginnen op 1 september officieel van het uitzenden in DAB+. Op dit moment kan men in Nederland deze radiozenders al beluisteren vanwege testuitzendingen.
Geschreven door: Jarco Kriek