De eerste testuitzendingen in Ultra HD van de Europese tv-aanbieder Sky vinden tijdens de twee achtereenvolgende tv-beurzen IFA en IBC plaats.

Sky werkt hierbij samen met een aantal bij Ultra HD betrokken marktpartijen zoals het Luxemburgse satellietbedrijf SES. De tv-aanbieder – die onder andere in Engeland, Duitsland en Italië actief is – maakte eerder al bekend grote plannen met Ultra HD te hebben. Gekozen is om tijdens de IFA en IBC de eerste testuitzendingen te laten plaatsvinden. De IBC wordt in de tweede week van september in de Amsterdamse RAI georganiseerd. De satellietkijker thuis kan niet naar deze testuitzendingen kijken omdat deze in de nieuwe techniek HEVC/H.265 worden uitgezonden. Hiervoor een speciale ontvanger nodig die nog niet voor de consument beschikbaar is.

Vier maal beter dan Full HD
Bij Ultra HD wordt met een beeldresolutie van 3840 x 2160 pixels een vier maal betere beeldkwaliteit dat het huidige Full HD 1080P aangeboden. Het wordt daarom gezien als natuurlijke opvolger van de huidige HD-standaard. Het duurt nog vele jaren voor dit het geval is. De eerste grote marktintroductie voor de consument wordt rond de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro verwacht. De eerste Ultra HD-televisie zijn op dit moment al in de winkels te koop. De prijzen variëren van vierduizend tot veertigduizend euro. In de komende jaren wordt een sterke prijsdaling verwacht.


Geschreven door: Jarco Kriek