Precies in een cruciale tijd waarin Amerika nu dreigt om SyriŽ aan te gaan vallen, is nieuwszender Al Jazeera uit Qatar eindelijk in de Verenigde Staten te ontvangen in de helft van de huishoudens.

De nieuwszender die in onder meer Europa ook de concurrentie met CNN en BBC World News aangaat met een Engelstalige versie, heeft via een omweg eindelijk toegang verkregen tot de Amerikaanse markt. De zender was in Amerika nooit erg geliefd omdat die door velen werd gezien als spreekbuis voor extremistische organisaties. De onafhankelijkheid van Al Jazeera is de laatste tijd ook elders in twijfel getrokken vanwege de manier waarop onder meer de situatie in Egypte werd gebracht.


Al Jazeera America kent nog gering bereik
De zender wil op de Amerikaanse televisiemarkt onder de noemer Al Jazeera America concurreren met gevestigde namen als Fox News, CNN en MSNBC. Er is een netwerk van kantoren opgezet en er zijn honderden medewerkers aangenomen. Al Jazeera bereikt na het opkopen van Current TV nog niet de helft van alle kabelabonnees in de Verenigde Staten, maar is wel via de satelliet te bekijken bij DishNetwork en Directv. In Nederland en BelgiŽ is de internationale versie Al Jazeera English, maar ook de Arabischtalige versie, vrijwel overal via kabel en satelliet te bekijken.

Geschreven door: Jan-Hein Visser