KPN blijft voorlopig in Nederlandse handen. Een stichting die over speciale aandelen beschikt om de belangen en het voorbestaan van KPN te waarborgen, heeft dit besloten.

De Stichting Preferente Aandelen B heeft volgens KPN gebruikgemaakt van een zogenaamde call-optie. De stichting kreeg deze mogelijkheid bij de privatisering van KPN in handen met het doel om de belangen en de continuďteit van het telecombedrijf te garanderen. Door het uitvoeren van de call-optie kan men tijdelijk – voor een maximale periode van 24 maanden - beschikken over een stemrecht van 49,9 procent binnen KPN. Hierdoor kan een complete overname van KPN geblokkeerd worden.

Vijandig overnamebod KPN
De stichting heeft het beschermingsmechanisme in werking gezet omdat het vindt dat América Móvil bewust voor een vijandig overnamebod heeft gekozen. De stichting had het beter gevonden als het bedrijf van de Mexicaan Carlos Slim samen met KPN overeenstemming over een bieding op alle KPN-aandelen had bereikt. Omdat dit niet gebeurd is, heeft men tot deze interventie besloten om de belangen van KPN, de aandeelhouders, werknemers, klanten, vakbonden en de Nederlandse samenleving als geheel veilig te stellen. De verkoop van de E-Plus – de Duitse tak van KPN – aan Telefonica komt hierdoor niet in gevaar. Stichting Preferente Aandelen B steunt KPN hierin.


Schijnwerpers op América Móvil
Analisten zijn benieuwd naar de reactie van América Móvil op de interventie van de Stichting Preferente Aandelen B. Een overname op korte termijn is volgens analisten nu van de baan. Maar de kans dat KPN op langere termijn door América Móvil voor een hogere prijs wordt overgenomen, blijft reëel.


Geschreven door: Jarco Kriek