Alle landelijk op FM uitzendende radiozenders zijn nu ook digitaal via in de ether te ontvangen. Door de intrede van DAB+ in het Nederlandse radiolandschap is dit een feit.

Gedeeltelijk gedwongen door aanvullende voorwaarde bij de verlenging van de uitzendvergunningen van FM-zenders zijn commerciŽle regionalen omroepen op 1 september met een landelijk dekkend zenderpakket met 18 radiozenders via de DAB+ techniek begonnen. Naast de hoofdzender moest elke radiozender ook een extra radiokanaal in de lucht brengen. Hierdoor zijn onder andere radiozenders als Classic FM, Radio Maria en Arrow Classic Rock na jaren weer via de ether te beluisteren. De komst van DAB+ is ook het begin van nieuwe digitale themakanalen als Sublime You en Q-music Non-Stop. Bestaande internetkanalen als Juize FM hebben ook de sprong naar de ether gewaagd. Vreemde eend in de bijt is de Bulgaarse radiozender BG Radio.

Publieke omroep
De Nederlandse publieke omroep (NPO) zendt al vanaf 2004 met een zenderaanbod van negen radiozenders in een deel van Nederland Ė hoofdzakelijk Zuid-Holland en Brabant Ė via de verouderde DAB-techniek uit. In de komende maanden gaat ook de NPO de stap naar bandbreedte besparende en geluid-kwalitatief betere DAB+ maken. Hierdoor gaat ook de NPO het digitale zenderaanbod via de ether flink uitbreiden met digitale themakanalen. Welke themakanalen dat zijn, is nog niet bekend omdat de NPO hierover nog een beslissing moet nemen.


Nieuwe apparatuur
Om naar DAB+ te kunnen luisteren, is nieuwe ontvangstapparatuur nodig. Portable DAB+ radioís zijn al voor rond de vijftig euro te koop. Om naar DAB+ in de auto te luisteren, dient de huidige autoradio en de ontvangstantenne te worden vervangen. Er zijn echter ook standalone DAB+ ontvangers voor in de auto te koop. Hiermee kan men via de huidige autoradio naar DAB+ zenders luisteren. De commerciŽle omroepen zenden in heel Nederland via frequentiemux 11C uit. Hierdoor kan men in het ontvangstgebied van de DAB+ zenders zonder van frequentie te wijzigen naar de betreffende radiozender blijven luisteren. Meer informatie over DAB+ is via www.digitalradioplus.nl te verkrijgen.


Geschreven door: Jarco Kriek