Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Домашен или нает сървър за размяна?

 1. #1
  Super Moderator turbopower's Avatar
  Join Date
  02-07-2011
  Location
  Somewhere between the Streams
  Posts
  3,543
  Uploads
  115

  Домашен или нает сървър за размяна?

  Колега беше писал в темата за съобщаване на проблеми с размяната че използва лаптоп за това в къщи и реших да пусна тема относно това дали е по добре сървъра да ни бъде в къщи или е по добре от икономическа и техническа точка да се използва нает.

  Само съвет лаптопа не гори много ток то се знае, но ако имаш рутер с usb закачай картите там и си наеми един VPS има за по 20 лв. Така ще имаш сериозен сървър няма да мислиш за нет хардуер или друго. Така или иначе и лаптопа гори поне 12 лв на месец. Ако си с бърз нет до цяла Европа нисък пинг кеша работи по дрг начин, най-малкото че нете режат по connections както го прави доставчика ти. Изглежда че не е потемата което съм писал но е съвет как да избегнете писането тук.

  CPU: one core, 3.2 GHz


  4 GB RAM (guaranteed)


  200 GB disk space

  UNLIMITED traffic !*
  *Unlimited traffic: No additional costs due to traffic (if average traffic consumption continuously exceeds 40 Mbit/s over a timespan of at least 5 days the connection is switched to 10 Mbit/s).  100 Mbit/s port

  Live support every day, 365 days a year via e-mail and telephone  Root access  Reboot web interface (preview)

  OS reinstall console (preview)
  VNC access

 2. #2

  Re: Съобщаване на проблем с размяната ви

  Точно от този доставчик (като гледам характеристиките е контабо) няма как да стане сериозен сървър. Всичко е една голяма измама. Говоря то личен опит. Тия ги разкарах, преди няколко месеца, защото реално "хардуера", работи на около 30% от това което се рекламира. Нета системно е под 10 МБ, в натоварената част от денонощието чупи пакети, прекъсва и тн... Като пишете на съпорта, отговора е от рода на: "това е VPS не е физическа машина, вие какво очаквате"!? Ако искате да наемете, наистина добре работещ сървър, базовата цена започва от 30 евра. Така, че моя съвет е да се инвестира в собствен хардуер. Аз лично така на правих. Вчера си пуснах една "злобна" машина за кеш с процесор: Intel Core2 Quad Q9550 (12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz FSB). Пуснал съм кеша без да филтрирам csp, а натоварването е около 10%:


  Процента на hits е над 90.

  Може да се наеме реална машина с подобни характеристика, но със сумата за тримесечен наем, може да си купите машина (втора ръка). Нета в БГ е добър и позволява изграждане на кеш сървър в домашни условия.

 3. #3
  Super Moderator turbopower's Avatar
  Join Date
  02-07-2011
  Location
  Somewhere between the Streams
  Posts
  3,543
  Uploads
  115

  Re: Съобщаване на проблем с размяната ви

  Ще преместя постовете в отделна тема. Да галиано за тях е не исках да ги пиша за да не им правя реклама. Бях чел отзиви за тях че били добри, но явно не са чак толкова. Относно другото е точно така цената е толкова поне аз толкова плащам 30 евро и се отказах от VPS понеже повечето са точно както ти пишеш по горе. Аз лично съм по доволен от cloud решенията там този номер с процесора и останалите неща не съм го забелязал до сега, работи си по един и същ начин от самото начало до сега. Относно интернета според мен зависи, защото зависи от броя на линиите и доставчика, всички доставчици в бг ограничават по сесий и това е фаталното в случая. Когато бях на сървър с домашен нет при едни и същи размени и версия на оскам трафика през домашният нет беше един дневно, а на облачната машина друг като искам да отбележа че не ми се е запълвала максималната скорост на ъплоуда. Това значи че доставчика в къщи ме реже по сесий. Това го забелязах и при нет 1 и при оптиспринт все същата работа при доставчци от различни райони на страната, тоест живеех в София след това се преместих, а с мен и сървъра естествено. Сигурен съм и сегашният вече нает доставчик на сървър ме реже но лимита вече е друг. Щом успявах да стигам по 3 ТБ месечно от кеш когато бях с оскам, а в къщи не повече от 700 ГБ - 1ТБ

  От друга страна не съм съгласен с теб galiano по следните неща:

  Закупуването на сървър няма как да е по евтино от наемането защото в тази цена не се включват бъдещите разходи по изгорели хард дискове захранване, смяна на дънна платка или поне кондензаторите които неминуемо се повреждат.

  От друга страна за размяна на кеш например си трябва трафик така че възможно най-евтиният интернет не върши работа ако ще има и кеш и домашно използване например сваляте торенти и сийдвате съответно.

  Моето мнение особенно ако се разменя кеш е че домашен сървър не е рентабилен, най-добрият вариант според мен е cloud защото може да започнете от най-малката комбинация в началото която е евтина и да ъпгрейдвате във времето ако вие нужно повече без да има нужда да ви се мигрира сървъра.

  Относно цената зависи какво искате да гледате. За мен 30 евро на месец са добра цена да гледам Скай ук при условие че е 70 евро на месец. Ако ще гледате само булсата ами добра инвестиция е до 20 лв месечно то там не са нужни кои знае колко размени.

  Моля да не се коментират платени сървъри и подобни те са най-евтини но тук говорим хем да си правим кефа и да разменяме хем да гледаме, докато при платените е само гледане, те не са за ентусиати а само за крайни потребители които искат да минат по тънко или нямат технически познания или не им се занимава с кардшаринг.

  Това да имаш много локални при теб е предимство но вече е повече като екстра защото кеша компенсира нещата. Така че вариантите са два или инвестирате в карти и разменяте на по слаба машинка без кои знае какви изисквания към нет. Или правите инвестиция в компютър или нает сървър с по сериозни хардуерни и мрежови възможности. Има и компромисен вариант слаб компютър и какъвто има нет но това става само за старт сериозните хора които разменят кеш избягват да разменят с такива сървъри.

  Все пак да не омаловажавам картите без карти няма как да има кеш.

 4. #4
  Super Moderator turbopower's Avatar
  Join Date
  02-07-2011
  Location
  Somewhere between the Streams
  Posts
  3,543
  Uploads
  115

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  Наложи ми се да сменя няколко доставчици понеже исках да си пусна стрийм от ефирната и се оказа, че в бг само пииринга става. Ъплоуда навън е под всякаква критика говоря за масовият абонамент на мегалан, нет 1 и оптиспринт. Нищо повече от 5 mbita до мястото до където ми трябва, така че за кеш забравете с домашен бг нет ако разменяте с хора извън страната. Спомням си на нет 1 колко трафик имах от кеш и как се промени драстично, след като минах на нает сървър.

 5. #5

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  Нает сървар е .пинг минг и Хосе карерас .

 6. #6
  Super Moderator turbopower's Avatar
  Join Date
  02-07-2011
  Location
  Somewhere between the Streams
  Posts
  3,543
  Uploads
  115

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  Quote Originally Posted by filaponte View Post
  Абсолютно безмислена тема.Няма какво да се размишлява по тоя въпрос...Нает сървар е равно на 3 ХОП .пинг минг и Хосе карерас .
  Безмислена за начинаещи или за такива които все още мислят, че приемика под телевизора е най-добрият сървър или за тези които са наляли голяма сума за домашен сървър и не могат да проумеят че желязото им ще си остане винаги тяхно.
  Прочети малко за кеш и забрави за хоп 3.
  Данчо според мен се изказваш неподготвен, или просто се заяждаш.
  Ето малко хоп 3 от такъв сървър на пакет който според теб няма да работи:

  Channel Sky UK 28.2E - Animal Planet +1 (28ms) OK
  Channel Sky Italia 13.0E - Cielo (18ms) OK
  Channel 5581:000000:03F4 (3ms) OK

 7. #7

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  С никого не се заяждам и не искам но все пак дай да мислим трезво.

 8. #8
  Super Moderator turbopower's Avatar
  Join Date
  02-07-2011
  Location
  Somewhere between the Streams
  Posts
  3,543
  Uploads
  115

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  Това с Китай не го разбрах, в момента има такова предлагане на такива сървъри че не виждам смисъл сървъра да ти е далеч. Моят е в Холандия и пинга си е супер и нета е 1 Gbits. Досега не съм разменял със сървъри от Китай или Канада.

  Трика е друг пинга към другите с които разменяш, защото истинската размяна за скай например е с сървъри извън България. В България има само Булсат в масовият случай там времената не са от значение, но пък и той си работи супер примен обаче причините са други. Обаче ако разменяш кеш за скай трябва да го взимаш от тези с най-добрата връзка. Между наетите сървъри пинга е максимум 10 msec и с голям брой размени и неограничен трафик между сървърите резултатите са на лице.
  Има и добри сървъри от България, но те не са с домашен интернет (имам в предвид голямо трафик от кеш).
  Само за сравнение FTTB интернет от нет 1 и един и същ брой размени месечният ми трафик от кеш беше 100 GB на месец след като преместих на нает сървър стана по 1 TB на месец при почти еднакъв хардуер на сървъра и хитовете не са спадали под 95%.

  Това за профилите е тъпо само аматьорите го правят, винаги се правят профили на което ти трябва, аз например съм с 9. Това за локалните което го писа пак е твърдение от такива хора имали смисъл да го коментираме.

 9. #9

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  България с най-добрия широколентов интернет в света

  Колкото и да е странно, Швейцария, Дания, Великобритания и Хонконг ни дишат прахта

  България е страната с най-добър широколентов интернет в света, според изследване на Pingtest.net. Проучването е направено въз основа на милиони резултати от проведени тестове през последните тридесет дни. Широколентов интернет е този, при който растоянието между сървъра, от който се доставя интернет, и потребителя е под 300 мили. Страната ни е класирана на първо място в света в следствие на данните от над 1.37 милиона уникални IP-та, както и проведени над 9.72 милиона теста. Непосредствено след нас по качество на високоскоростния интернет се нарежда северната ни съседка Румъния, следвана от Швейцария, Словакия и Дания. Топ десет се допълва от Украйна, Литва, Великобритания, Хонконг и Латвия. В дъното на класацията за качеството на широколентовия интернет се нареждат Турция, Ирак и Тунис.

  Източник: БЛИЦ

 10. #10
  Super Moderator turbopower's Avatar
  Join Date
  02-07-2011
  Location
  Somewhere between the Streams
  Posts
  3,543
  Uploads
  115

  Re: Домашен или нает сървър за размяна?

  Не съм съгласен, напълно понеже има няколко доставка които стават, при другите е средна хубост, а самата мрежа на повечето доставчици е пълна трагедия. Като се има източника кои е няма как да повярвам.

  Според bloomberg това е страната с най-бързият интернет:

  1. Hong Kong

  With its high population density and strong government support, Internet access in Hong Kong is blazing fast. And unlike Internet lines just across the border, content censorship is virtually nonexistent. (China is ranked at No. 123, Belson said.)
  The average peak speed in Hong Kong was 54.1 megabits per second, according to Akamai, making it No. 1 on the list. At that speed, you could download the HD movie "Battleship," which is set in Hong Kong, in about four minutes. But why would you want to?
  Ето и къде е България все пак добре сме но няма как да сме номер едно поне за сега.

  8. Bulgaria

  With its low taxes and cheap labor, Bulgaria is marketing itself as an attractive destination for global companies and investors. Another selling point? Its Internet speed. Bulgarian broadband reached an average of 32.1 megabits per second, an increase of 15 percent compared with the previous quarter.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

 1. Info Съобщаване на проблем с размяната ви
  By Geryl in forum Размяна на линии
  Replies: 26
  Last Post: 15-12-2014, 13:52:11
 2. Question Варианти за домашен сървър
  By turbopower in forum PC приемници и карти
  Replies: 1
  Last Post: 19-05-2013, 12:55:07
 3. настроика на Дриимбох 500 за шеринг
  By chobanvi in forum Линукс базирани
  Replies: 3
  Last Post: 18-10-2012, 18:56:04
 4. Replies: 20
  Last Post: 21-12-2011, 00:04:49
 5. Айде и аз да разменя с малко българчета :)
  By adskiqt in forum Без реални карти
  Replies: 0
  Last Post: 03-12-2009, 14:38:40

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •