De Nederlandse kabelbedrijven UPC en Ziggo hebben een dominante positie op de nog steeds groeiende Nederlandse markt van video on demand-diensten.

Uit cijfers van Stichting Video on Demand blijkt dat het aantal huishoudens dat gebruik van deze interactieve dienst maakt naar ruim 2,5 miljoen is gestegen. 93 procent van deze huishoudens kijkt video on demand via de televisie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de drie grootste tv-aanbieders van Nederland – KPN, UPC en Ziggo – dominant met deze interactieve dienst zijn. Uit de ‘Marktmonitor Video on Demand in Nederland’ blijkt er in het afgelopen jaar één miljoen huishoudens video on demand voor het eerst hebben gebruikt.

TV-aanbieders profiteren van groei
Danielle Tamis - woordvoerder van de Stichting Video on Demand waarin filmmaatschappijen en aanbieders van VoD-diensten zijn verenigd – is niet verbaasd over de marktpositie van de drie tv-aanbieders: "De televisie ligt straatlengtes voor op computer, tablet of smartphone als het gaat om het kijken van Video on Demand. 93% van de Nederlanders kijkt het liefst On Demand op zijn TV. Om online VoD-diensten op de televisie te kijken, is een Smart TV nodig en die staat nog lang niet in alle Nederlandse huiskamers. Tweederde van de huishoudens heeft nog een ‘gewone’ TV zonder internetaansluiting"


Geschreven door: Jarco Kriek