SBS6 begint op 1 januari met het nieuwe dagelijkse tv-programma Utopia. Het programmaformat is door John de Mol bedacht.
Utopia is een jaar lang Ė van 1 januari tot en met 31 december 2014 Ė op SBS6 te zien. Producent Talpa heeft het programmaformat tot Utopia gedoopt omdat het linkt naar het perfecte land waar iedereen van droomt. John de Mol wil in het nieuwe tv-programma ergens op deze aarde een nieuwe samenleving creŽren. De deelnemers bouwen een jaar lang zelf aan een compleet nieuwe gemeenschap en een nieuw bestaan. In Utopia zijn er geen regels, geen wetten en geen machtsverhoudingen.

Nieuwe leven met niets beginnen
Er wordt een nieuw leven opgebouwd met vrijwel geen materiŽle zaken. Een kale loods, een onbewerkt stuk land, een paar dieren, aansluiting voor water en elektriciteit, ťťn telefoon en een geldbedrag in cash om een leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven. Dit zijn de enige materiŽle dingen die de deelnemers bij het begin van het tv-programma hebben. Het aantal deelnemers aan Utopia blijft gelijk. Elke vier weken wordt er wel een bewoner weggestemd en vervangen door een nieuwe. De aanmelding voor deelname aan Utopia is via www.utopiatv.nl begonnen. Talpa zoekt voor het programma kandidaten met uiteenlopende achtergronden zoals ondernemers, bouwers, doeners en idealisten. Vakmensen met kwaliteiten en talenten die een mini-samenleving goed kan gebruiken en mensen met people skills.


Big Brother en De Gouden Kooi
Utopia is het derde grote en langdurige reality-project van John de Mol. Eerder waren al Big Brother en De Gouden Kooi op tv te zien. Utopia wordt dagelijks op SBS6 uitgezonden. Via internetstreams en sociale media als Facebook en Twitter kan de tv-kijker Utopia een jaar lang 24 uur per dag volgen.


Geschreven door: Jarco Kriek