Nu Nederland met Digital Radio+ een nieuw digitaal radionetwerk heeft, gaan deelnemende radiozenders experimenteren met de extra voordelen van digitale radio. De publieke omroep neemt het initiatief.

In bepaalde delen van Nederland kan men zogenaamde info-graphics bij de DAB-verspreiding van nieuwszender Radio 1 ontvangen. Hiervoor is wel een speciale DAB+ ontvanger nodig die over een beeldscherm beschikt waarop bewegende en stilstaande beelden kunnen worden weergegeven. Onder andere enkele modellen van fabrikant Pure beschikken over deze mogelijkheid. Ook nieuwe autoís waarin een DAB+ radio aanwezig zijn voorzien van de mogelijkheid om info-graphics te tonen.

Informatie en reclame via DAB+
Jan Westerhof Ė NPO directeur audio Ė toonde op twitter een foto waarop een info-graphic bij een uitzending van Radio 1 werd getoond. Hierop wordt filemeldingen getoond. CommerciŽle radiozenders in Nederland onderzoeken de mogelijkheid om via dezelfde manier de luisteraar via Digital Radio+ van informatie te voorzien. Naast informatief nieuws wordt ook gekeken over er bij adverteerders interesse bestaat om via de DAB+ info-graphics te adverteren. In het Verenigd Koninkrijk is het aanbieden van informatie via beeldgraphics bij DAB-uitzendingen gemeengoed geworden.
Geschreven door: Jarco Kriek