Netflix is in Nederland beschikbaar en wil haar klanten de best mogelijke gebruikersbeleving van aangeboden content geven. HD is daarbij voor het Amerikaans bedrijf een belangrijk punt.

Neil Hunt – Chief Production Officier Netflix – maakt in een interview aan Totaal TV bekend dat op dit moment ongeveer de helft van het totale aantal door Netflix aangeboden titels in HD-kwaliteit inclusief Dolby Digital 5.1 geluid beschikbaar zijn. Netflix biedt HD-streams met een bandbreedte van rond de 6 Mbit/s aan. Het gebruikt hierbij wel de nieuwste technieken die de beeldervaring ten goede komt. Op internet zijn er dan ook overwegend lovende kritieken over de HD-beeldkwaliteit te lezen. Netflix heeft een automatisch systeem waardoor de bandbreedte verminderd wordt als er minder internetsnelheid beschikbaar is. Dat voorkomt dat tijdens het bekijken van de film buffering plaatsvindt. Wanneer dit gebeurt, is de beeldervaring van het HD-aanbod natuurlijk minder. Netflix biedt SD-streams met dezelfde techniek via een internetstream van 1,5 Mbit/s aan.

Voorkeur HD
Netflix heeft volgens Hunt de voorkeur om nieuw content in HD-kwaliteit aan te bieden. Bij nieuwe overeenkomst wordt altijd de inkoop van de best mogelijke beeldkwaliteit nagestreefd. Het is daardoor de verwachting dat in de komende jaren het HD-aanbod naar rond de zeventig procent gaat stijgen. Alleen oudere titels zijn dan nog in SD-kwaliteit beschikbaar. Ook wanneer de content-eigenaar bij nieuwe titels alleen de rechten voor SD-verspreiding wil verkopen dan gaat Netflix in belang van het aanbod deze films en series toch in SD aanbieden.


Geschreven door: Jarco Kriek