Telecombedrijf T-Mobile blokkeert in treinen van de NS waarin wifi-internet aanwezig is actief het gebruik van de - in Nederland - nieuwe online videodienst Netflix.

Dat blijkt uit berichten op sociale media. Gebruik van videodiensten als Netflix zorgt voor het verbruik van meer data. Wanneer veel reizigers in één trein Netflix gelijktijdig gebruiken kan dit voor alle wifi-gebruikers tot een minder snelle internetverbinding leiden. De treinreiziger kan wel van Netflix via laptop, tablet of smartphone gebruikmaken als men van het eigen mobiel internet gebruikt.

Speciale technieken Netflix
Netflix gebruikt wel speciale technieken om het dataverbruik zo laag mogelijk te houden. Een stream die op tablet of smartphone wordt aangeboden, heeft minder bandbreedte dan de stream voor thuisgebruik via internettelevisies, mediaspelers of spelconsole. Neil Hunt – Chief Production Officier Netflix – heeft dit aan Totaal TV bevestigd. Verder wordt in de eerste minuten van gebruik van een Netflix-stream de internetverbinding geanalyseerd. In deze periode wordt bepaald wat de meest ideale bandbreedte is om naar de internetstream te kijken zonder dat er tussentijds buffering problemen ontstaan. Een internetstream met een lagere bandbreedte zorgt wel voor een mindere beeldkwaliteit. Netflix zegt dat het naar mobiele apparaten als tablet en smartphone een uitzendstream met lagere bandbreedte te kunnen aanbieden omdat de schermgrote van deze apparaten kleiner is dan televisietoestellen in huiskamers.


Geschreven door: Jarco Kriek