Results 1 to 7 of 7

Thread: De Dreambox 7000:

 1. #1
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Thumbs up De Dreambox 7000:

  De Dreambox is dé ultieme ontvanger voor de schotel- en computerhobbyist. Binnenkort komt er ook een ether- en kabelversie beschikbaar, zodat er een groter publiek aangetrokken wordt. Bij het schrijven van deze review (of preview) is de ontvanger nog in de ontwikkelfase.

  Enkele specificaties:
  - 250 MHz IBM PowerPC Processor (350 Mips)
  - Linux operating system
  - 1 x DVB Common-Interface Slot
  - 2 x Smartcard-Reader
  - Geïntegreerd Compact Flash Interface Slot
  - Ondersteuning voor MPEG4 decoding
  - 100 MBit full duplex Ethernet Interface
  - USB Port
  - V.24/RS232 Interface
  - Groot achtergrond verlicht LCD-Display
  - 64 MB RAM
  - Geïntegreerde IDE UDMA66 Master/Slave controller
  - Ondersteuning voor interne IDE HDD
  - Onbeperkte opslagcapaciteit voor Radio/TV zenders
  - Kanaal schakeltijd < 1 seconde
  - SPDI/F digitale uitgang (AC-3 / DTS compatible)
  - 2 x Scart aansluiting
  De volledige lijst van specificaties is te vinden op de site van Dream Multimedia.
  Bij aanschaf bezit de Dreambox nog software Beta 1. Deze heb ik direct geupdate naar de nieuwste versie, Beta 5. Via het programma DreamUp kan via een seriele nulmodemkabel en pc de software geupdate worden. Ook beta 5 functioneert op sommige punten nog niet goed. De Dreambox is in beperkte mate verkocht, zodat deze groep de software kunnen testen en bugs kunnen doorgeven.
  Bij het uitpakken van de ontvanger valt direct de fraaie vormgegeven behuizing op. De zilverkleur ziet er een stuk beter uit dan het standaard zwart, wat we bij de meeste ontvangers zien. Verder is er een groot LCD scherm aanwezig. Bij het aansluiten van het apparaat blijkt echter, dat dit van een afstand (> 1,5 meter) niet meer te lezen is. De achtergrond van het LCD is blauw. Via het menu is dit instelbaar van nauwelijks blauw, tot fel blauw. Ook het contrast van de karakters is instelbaar. Nadeel is dus de minimale leesafstand, voordeel is dat echt alles op dit LCD weg te zetten is. Althans, dat is de bedoeling. Bij de huidige testsoftware blijft het bij de weergave van zenders, menuitems en mp3 nummers. Lees over dit laatste verder meer.

  De afstandbediening ligt lekker in de hand. De knoppen zijn makkelijk bereikbaar. Bovendien is deze ook te gebruiken voor de tv. Via 2 verschillende knoppen (TV en Dream) kan er gekozen worden of de tv of de satellietontvanger bediend moet worden. De tv (Philips) kon zonder enige instelling direct benaderd worden.

  ELVIS.

  Wordt vervolgd:
  Inleiding

 2. #2
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Re: De Dreambox 7000:

  Menu deel 1


  Het hoofdmenu van de geteste software bevat de volgende onderdelen: Tv-modus, Radio-modus, Bestand modus, Informatie, Uitschakelen, Instellingen, Games, VCR en Timer.
  TV-Modus
  Hier kan, zoals de naam aangeeft, tv gekeken worden. Via de naar boven en beneden toetsen kan er door de lijst gebladerd worden. Deze lijst bevat 3 onderdelen: alle tv zenders, gerangschikt op alfabed, de bouquets met de bijbehorende zenders en de favorietenlijst. Het zappen door de zenders gaat met de naar links en naar rechts toetsen. Het zappen gaat ongelofelijk snel! Zo'n snelle overschakeling van transponder heb ik nog nooit eerder gezien. Dit gaat ongeveer net zo snel als de huidige breedbeeld tv's.
  Bij deze test werd een Aston 1.03 module gebruikt om de Nederlandse zenders te kunnen decoderen. Deze module blijkt alleen nog niet herkend te worden. Via de instellingen wordt de Aston 1.03 in eerste instantie wel gezien, maar vlak daarna komt de melding “no module”. Het kijken naar de Nederlandse zenders, met uitzondering van BVN, was dus niet mogelijk. De Common Interface ondersteuning wordt in volgende softwareversies verder uitgebreid. De Aston 1.05 zou al beter functioneren met de Dreambox.
  Radio-Modus
  Deze mode werkt exact hetzelfde als de tv mode. Alleen zijn in deze lijsten uiteraard de radiostations te vinden.

  ELVIS.

  Wordt vervolgd:

 3. #3
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Re: De Dreambox 7000:

  Menu deel 2
  Bestand-modus
  Als er in de ontvanger een hardeschijf aanwezig is (die na aanschaf eventueel zelf is aan te brengen), kunnen er tv en radioprogramma's worden opgenomen. Dit gaat d.m.v. de videotoets op de afstandbediening. Het afspelen gaat met speciaal gereserveerde toetsen op de afstandbediening. Heb je geen hardeschijf beschikbaar, maar wel een computer met voldoende ruimte vrij, dan kan je er voor kiezen om via de netwerkaansluiting programma's op de pc op te slaan. Daarvoor zijn wel extra handelingen nodig. Hoe dit moet, is later op deze site na te lezen.
  Bij het opnemen wordt het signaal dat binnenkomt exact opgeslagen. Er treedt dus geen kwaliteitsverlies op. Over het algemeen ging het opnemen goed. Alleen bij stations op hoge frequenties wil het bij snelle acties wel eens mis gaan. Het is echter de vraag of dit door de Dreambox veroorzaakt wordt of door een of andere storing.
  Ook kunnen er met de Dreambox MP3's afgespeeld worden. Deze worden op dezelfde manier afgespeeld als de tv en radio-video-opnames. Het geluid is goed en alle soorten bitrates aan mp3's werden zonder problemen afgespeeld. Leuk detail, de titel en artiest van het nummer verschijnen op het LCD scherm.
  Via verschillende forums wordt nu gespeculeerd dat in een later stadium ook DVD's, via een DVD speler voor PC's die via de IDE interface wordt aangesloten of via het netwerk, kunnen worden afgespeeld. Ook zouden DivX video's hierbij een mogelijkheid zijn. Zover is het alleen nog niet.
  Informatie
  Dit menu is opgedeeld in 2 functies: stream info, en de algemene informatie. De stream info geeft je de zenderinformatie, zoals de frequentie, video PID, audio PID, teletext PID, videoformaat, coderingsysteem en frequentieinformatie.
  De algemene informatie laat je zien welke hardeschijf geïnstalleerd is, welk type ontvanger het is en welke software aanwezig is.
  Uitschakelen
  Zorgt ervoor dat de ontvanger in standby gaat. Dit kan dus via het menu, maar ook gewoon direct via de knop op de afstandbediening.

  ELVIS.

  Wordt vervolgd:

  Menu deel2

 4. #4
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Re: De Dreambox 7000:

  Menu deel 3
  Instellingen
  Dit is onderverdeeld in:
  - Zenders: Zoek naar nieuwe zenders op de satelliet. Er kan een automatische scan uitgevoerd worden, maar ook een manual scan. Bij de automatische wordt de hele satelliet afgezocht naar nieuwe zenders. Een Astra scan duurde iets langer dan 2 minuten. Dit is zeer snel vergeleken met andere ontvangers!

  - Netwerk: Als de Dreambox is aangesloten op het computernetwerk (via de UTP kabel), dan dienen hier gegevens ingesteld te worden. Vul het IP adres, Netmask in. Soms moeten ook de nemeserver (DNS van Internetprovider) en de Gateway (de router bijvoorbeeld) ingevuld worden. Er is een 100 mbit netwerkkaart in de ontvanger aanwezig, waarmee een snelle netwerkverbinding tot stand wordt gebracht tussen de ontvanger en verschillende computers en / of Internet.

  - OSD: Hier is de alpha, helderheid en contrast van het beeld te regelen.
  - LCD: Hier is de helderheid, contrast en helderheid bij standby te regelen voor de LCD.
  - Afstandbediening: De herhaalfrequentie en vertraging voor de afstandbediening is te regelen.
  - Video: Kies tussen FBAS, RGB of SVHS. RGB geeft de beste videokwaliteit. Ook het type tv is hier in te stellen (4:3 letterbox, panscan, 16:9). Bij 4:3 letterbox worden bij breedbeelduitzendingen balken boven en onder het beeld van een standaard tv weergegeven. Bij panscan wordt het beeld ingezoomd, zodat heel het beeld gevuld is. Er wordt dan wel een deel van het linker- en rechtergedeelte afgeknipt.
  - Skin: Stel hier het grafisch gedeelte van het menu in. Er zijn momenteel 2 skins aanwezig, die grafisch niet heel spectaculair zijn.
  - Taal: In software beta5 kan er gekozen worden tussen: Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands en Turks.
  - Harddisk: stelt de harddisk in, indien aanwezig.
  - Common Interface: Zoekt naar de aanwezige module. Werkt in deze versie nog niet goed.
  - Update: Via Internet kan de laatste update gedownload en geïnstalleerd worden. Althans, dat is de bedoeling. Bij het proberen, blijft de ontvanger op “erase” staan. Het rebooten en serieel updaten is vervolgens noodzakelijk.
  Games
  Genoeg van die vervelende tv-programma's? Zin in een potje Tetris? Dat kan! In de Dreambox zijn een aantal spelletjes opgenomen. In Beta 4 waren games als Pacman, Mijnenvegen, Yahtzee, etc aanwezig. In beta 5 zijn alleen nog maar Tetris en Snake via het menu op te starten. Het gekke is, dat de andere games nog wel aanwezig zijn, maar opgeslagen zijn op de verkeerde plek (/lib/tuxbox/plugins/a). Wellicht komen deze spelletjes in volgende versies weer terug. De aanwezige spelletjes zijn eenvoudig, maar leuk om de tijd mee door te komen.
  VCR
  Laat de opnames van de (analoge) videorecorder zien, die d.m.v. een scartkabel aan de Dreambox gekoppeld is.
  Timer
  De dreambox beschikt over een timer, om tussen programma's te schakelen of op te nemen. Het instellen van een schakeling of opname is vrij eenvoudig. Vul het jaar, maand, dag en tijd in (van en tot). Kies of het hier om een schakeling of een opname gaat en kies tot slot de zender. D.m.v. de “+” knop op het scherm wordt de timer in de lijst opgenomen.
  Het opnemen van een programma verliep zonder problemen. De ontvanger komt direct uit de standby. Na afloop schakelt het apparaat zich weer terug in standby.

  ELVIS,

  Wordt vervolgd:

  Menu deel3

 5. #5
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Re: De Dreambox 7000:

  Netwerktoepassingen
  De software in de Dreambox draait onder linux via flashgeheugen. De bestanden zijn goed beveiligd. Dit zorgt voor wat problemen bij iedereen die momenteel programma's voor het apparaat willen gaan schrijven. Toch zijn de verwachtingen hoog gespannen. Omdat de code open source is, zullen er over enige tijd meer applicaties voor de Dreambox komen.
  Omdat er met het Linux besturingssysteem gewerkt wordt, zijn er enkele communicatiemogelijkheden tussen pc en Dreambox mogelijk.
  FTP
  De Dreambox heeft een eigen ftp server ingebouwd. Je kunt dus met Internet Explorer of een FTP client (zoals CuteFTP) inloggen. Er wordt gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord. Na het invullen kan er door de bestanden voor de software gebladerd worden. Ook de interne hardeschijf is hierdoor te benaderen. Opgenomen uitzendingen kunnen gemakkelijk overgezet worden naar een PC.
  Het lijkt mij ideaal om deze ontvanger in te gaan zetten als FTP server. Helaas is het standaard niet mogelijk om gebruikers met eigen wachtwoorden en homedirectories aan te maken. Ik ben opzoek naar een mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen, maar is me nog niet gelukt.
  SAMBA
  In Linuxtermen is Samba een bekend begrip. Dit zorgt ervoor dat de linuxcomputer ook te zien is in de Windows werkgroep. Dreambox beschikt ook over Samba. Je kunt dus via windows simpel bestanden overbrengen van en naar de Dreambox.
  TELNET
  Voor de echte Linuxkenners is er telnet. Je logt in met een telnetprogramma, waarna je een terminalvenster te zien krijgt. Via de linuxprompt kan je vervolgens allerlei zaken regelen. Een belangrijk onderdeel voor het programmeren van nieuwe software.
  WWW
  Er is zelfs een webbased functie aanwezig. Via een internetbrowser kan je via de computer (desgewenst via internet) naar de zenderlijst van de Dreambox kijken. Ook kan je een zender aanklikken, waarna de Dreambox automatisch naar deze zender overschakelt. De EPG informatie is ook te zien. Op dit moment is het nog niet zo uitgebreid, maar een timeroptie is zeker wel te verwachten. Dat zou de kracht van deze optie moeten worden. Ben je vergeten de video in te stellen terwijl je nog op je werk zit? Surf even naar je Dreambox en stel het alsnog in!


  ELVIS.

  Wordt vervolgd:

  Netwerk


 6. #6
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Re: De Dreambox 7000:

  Conclusie
  De Dreambox 7000 is werkelijk een veelbelovend apparaat. Omdat de software aangestuurd wordt door Linux, kan er in de toekomst van alles mogelijk worden. Wat precies, hangt af van de programmeurs. De geteste software, die nu beschikbaar is, is zeker nog niet volledig. Het kwam regelmatig voor dat de ontvanger “hing”. Ook nadat de Dreambox uit de standby kwam, viel het geluid wel eens weg.
  Erg jammer is dat de Aston 1.03 nog niet ondersteund wordt. Hierdoor kon er bij deze test alleen nog maar gekeken worden naar de free-to-air kanalen.
  Nog een nadeel is het ontbreken van een RF-uitgang. Het is niet mogelijk om de ontvanger op te nemen in het coaxkabelnetwerk. Tenzij hier een externe RF modulator voor wordt gebruikt, of er een videorecorder wordt tussen gezet.
  Het beeld en geluid is goed. De zapsnelheid is zeker verbluffendsnel.
  Dream Multimedia, de makers van de Dreambox, beloven heel wat. Er zou een e-mail- en browsfunctie komen om te kunnen Internetten via de Dreambox.
  Voor de schotel én pc hobbyist is dit apparaat echt een must. Voor de “echte” consument is de Dreambox momenteel nog zeker geen goede ontvanger. Er wordt niet veel ondersteund (modules, verschillende satellieten, etc). Dream Multimedia heeft nog een gering aantal ontvangers beschikbaar gesteld. De ontwikkeling van de software is nog niet afgelopen en zal dat ook nooit zijn. Dat is waarschijnlijk de kracht van deze machine… er zullen altijd nieuwe snufjes aan toegevoegd worden.

  ELVIS.

  Tot zover:


  Conclusie

 7. #7
  Honor Administrator <<ELVIS>>'s Avatar
  Join Date
  08-12-2006
  Posts
  48,458
  Uploads
  10

  Re: De Dreambox 7000:

Similar Threads

 1. tnt sur dreambox 7000
  By progenie in forum French / Français
  Replies: 1
  Last Post: 03-05-2009, 11:22:25
 2. Qué hago con mi Dreambox 7000?
  By enriquerif in forum Spanish / Español
  Replies: 21
  Last Post: 02-11-2008, 17:07:02
 3. Help dreambox 7000 t*p*s + ab*sat
  By mikematrix in forum French / Français
  Replies: 2
  Last Post: 03-06-2008, 19:46:34
 4. Attempts using Dreambox 7000
  By tennisod in forum Satellite Equipment
  Replies: 1
  Last Post: 07-01-2006, 01:48:22
 5. DreamBox 7000
  By Helio Viegas in forum Portuguese / Português
  Replies: 10
  Last Post: 28-12-2005, 23:14:39

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •