Joop van en Ende, met zijn bedrijf goed voor miljoenen verkochte kaarten voor theater op jaarbasis, heeft zich een ferm tegenstander verklaard van de extra bezuinigingen op de publieke omroep.

Ondanks zijn commerciŽle activiteiten is de publieke omroep van zeer groot belang voor het brengen van cultuur. Van den Ende, die achtentwintig theaters bezit, deed zijn uitspraken in RTL Late Night tegenover Humberto Tan.


Cultuur is kurk waar een land op drijft
Van den Ende gaf aan al blij te zijn dat de huidige regeringscoalitie wel oog heeft voor cultuur en dat niet stuk bezuinigt. Anders ligt het volgens hem met de publieke omroepen. De extra opgelegde bezuiniging van honderd miljoen euro is volgens hem funest en gaat de diversiteit en kwaliteit van de programmering op de openbare netten merkbaar negatief beÔnvloeden En cultuur, dat toch de plek heeft op de publieke omroep, is de kurk waar een land op drijft. Zijn uitspraak is koren op de molen van de NPO die namens alle publieke omroepen een grote actie is begonnen uit protest tegen de extra opgelegde bezuiniging.

Geschreven door: Jan-Hein Visser