Wie denkt dat het einde van de technische mogelijkheden van de coaxkabel in zicht komt, heeft het volgens Ziggo CTO Paul Hendriks mis. Zo kan kabelinternet nog twintig keer sneller.

Sneller internet is één van de belangrijkste redenen voor de consument om van kabel naar glasvezel over te stappen. Glasvezel biedt naast internet ook telefoon- en tv-diensten. Maar over de via glasvezel aangeboden tv-diensten is door een deel van de gebruikers grote kritiek. Dat heeft vooral met de beeldkwaliteit te maken. Ondanks dat bandbreedte via glasvezel geen noemenswaardige rol speelt, bieden de belangrijkste aanbieders van tv-diensten tv-zenders in een mindere beeldkwaliteit dan kabelbedrijven.

Nog twintig keer sneller
Ziggo Chief Technical Officier Paul Hendriks stelt dat binnen enkele jaren kabelbedrijven internet met twintig keer hogere snelheid kunnen aanbieden. Het toverwoord hierbij is DOCSIS 3.1. Op dit moment gebruiken Nederlandse kabelbedrijven DOCSIS 3.0, waarbij UPC met 200 Mbps de hoogste internetsnelheid levert. Bij de huidige techniek kunnen kabelbedrijven na een extra investering de internetsnelheid tot 1 Gbps verhogen. Als in 2016 DOCSIS 3.1 beschikbaar komt, kunnen kabelbedrijven internetsnelheden tot 3 Gbps gaan aanbieden. Dat is volgens Hendriks vooral van belang voor de consument die op middellange termijn over en altijd toegang tot tv- en videocontent wil hebben. Door nieuwe technieken kunnen kabelbedrijven niet alleen download- maar ook uploadsnelheden verhogen.


Aanbod tv-zenders
Meer internetsnelheid kan ook een rol spelen bij het aanbieden van meer digitale tv-zenders. Met de komst van nieuwe tv-technieken als Ultra HD is dit belangrijk. Door de combinatie van traditionele DVB-C broadcasting met televisie via internet – ook wel IPTV genoemd – kunnen kabelbedrijven een veel groter zenderaanbod aan klanten aanbieden dan nu het geval is. Ziggo heeft vorig jaar hiermee de eerste stap gezet door video on demand-content bij oudere kabeldecoders via gecombineerde DVB-C en IPTV techniek te gaan aanbieden. Kabelbedrijven UPC en Ziggo hebben nog voldoende ruimte voor sneller internet en uitbreiding van zenderaanbod via DVB-C beschikbaar als men de analoge zenders uitschakelt. De combinatie DVB-C en IPTV via kabelnetwerken zorgt ervoor dat er minder prioriteit de nieuwe digitale broadcast-techniek DVB-C2 wordt gegeven.


Geschreven door: Jarco Kriek