Duitsland kiest een nieuwe bondsdag en indirect ook een nieuwe bondskanselier. Niet alleen in Duitsland worden de verkiezingen op de voet gevolgd. Ook in de rest van Europa is dit het geval.

Angela Merkel is de grote favoriet om de Duitse verkiezingen te winnen. Natuurlijk staan alle Duitse tv-zenders in het teken van de verkiezingsstrijd. De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF beginnen om 18.00 uur met uren durende live-uitzendingen met als sluitstuik de einduitslag van de verkiezingen. Datzelfde geldt ook voor veel Duitse regionale tv-zenders. Ook commerciële tv-zenders van ProSiebenSat.1 en RTL Deutschland besteden ruim aandacht een de kiesstrijd. In Nederland zijn de Duitse publieke tv-zenders bij elke tv-aanbieder – uitgezonderd Digitenne – te bekijken. Via de satelliet is – ongecodeerd en dus zonder abonnement te bekijken – het grootste aanbod van Duitse tv-zenders te bekijken.

Satelliet belangrijke schakel
Duitsland is op dit moment één van de bepalende landen in de Europese Unie. Dat wordt duidelijk door de grote interesse van buitenlandse tv-zenders voor de Duitse verkiezingen. Zo komt het Nederlands actualiteitenprogramma Nieuwsuur om 22.00 uur op Nederland 2 live vanuit Berlijn. Bij de internationale verslaggeving spelen satellietverbindingen een belangrijke rol. Het Luxemburgse satellietbedrijf SES zet hiervoor maar liefst twaalf transponders in voor zogenaamde feeds. Daarbij speelt de Astra3-satelliet een belangrijke rol. Ook Eutelsat zet veel transponders op haar satelliet voor beeld- en geluidoverdracht in. Het gaat hierbij om 250 MHz bandbreedte die verspreidt over de satelliet Eutelsat 10A, Eutelsat 7A en Eutelsat 3D wordt ingezet. Deze feeds zijn voor satellietkijkers met ontvangstmogelijkheid van deze satelliet en na enig zoekwerk veelal met normale ontvangstapparatuur te bekijken.


Geschreven door: Jarco Kriek