NLkabel stelt in een reactie op het eerder deze week uitgezonden AVRO tv-programma Levi dat tv-aanbieders jaarlijks miljoenen euro’s aan de NPO betalen.

De publieke omroep krijgt van distributeurs – de tv-aanbieders dus – jaarlijks een bedrag van twintig miljoen euro. NLkabel – de brancheorganisatie van kabelbedrijven in Nederland – weerlegt hiermee de uitspraken die VPRO-directeur Lennart van der Meulen in het tv-programma deed. Deze stelde dat kabelbedrijven niets voor de tv-programma’s van de publieke omroep betalen. Ook is NLkabel kritisch het beeld dat in het tv-programma over de inkomsten van kabelbedrijven werd geschetst. Kabelbedrijven zouden jaarlijks 1,1 miljard euro cashen. Dit bedrag gaat hoogstwaarschijnlijk over de omzet van de hele markt, waarvan kabel een onderdeel uitmaakt. NLkabel stelt verder dat dit bedrag ook niet één op één in verband kan worden gebracht met de betaling aan één van de contentpartners.

Problemen NPO door bezuiniging
Dat de publieke omroep een financieel probleem heeft komt niet omdat ze te weinig geld van distributeurs krijgen. De brancheorganisatie stelt dat het een politieke beslissing is om bezuinigingen op te leggen. NLkabel zegt dat de NPO al jarenlang een belangrijke partner voor kabelbedrijven is. en hoopt dat er snel weer constructieve gesprekken over toekomstige samenwerking plaatsvinden. Daarbij hopen kabelbedrijven dat het mogelijk is om met goede wil en creativiteit tot nieuwe afspraken te komen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.
Geschreven door: Jarco Kriek