Mediabedrijf RTL Nederland gaat op korte termijn de all you can watch-dienst Videoland in Nederland op de markt brengen. Videoland moet met Netflix gaan concurreren.

Het tegen een vast bedrag per maand kijken naar films en series lijkt in Nederland een schot in de roos te zijn. In de eerste weken dat Netflix in Nederland actief is, wist het Amerikaanse bedrijf meer bezoekers dan alle The Pirate Bay-proxies en de video on demand-diensten Videoland en Pathé bij elkaar opgeteld te bereiken.

Videoland wordt all you can watch
RTL Nederland kocht onlangs een meerderheidsbelang in het moederbedrijf van Videoland. Het kondigde direct aan dat Videoland ook een all you can watch-variant zou krijgen. Nog voor het einde van dit jaar moet de Nederlandse consument een abonnement hierop kunnen afnemen. Het wordt steeds meer duidelijker dat RTL deze nieuwe online videodienst in de steigers aan het zetten is. Bij het terugkijken van eerder uitgezonden tv-programma’s via de uitgesteld kijken-dienst RTL XL is regelmatig een reclamespot van de all you can watch-dienst Videoland te zien. Wanneer men de internetsite van Videoland bezoekt, kan men een emailadres achterlaten om op de hoogte van de ontwikkelingen van de nieuwe dienst gehouden te worden. Wie dat doet, kan daarnaast direct een video naar eigen keuze gratis bekijken.


Videoland versus Netflix
Het inhoudelijk verschil in aangeboden films en series tussen Videoland en Netflix kan natuurlijk pas na de marktintroductie van Videoland geschetst worden. De verwachting is wel dat via Videoland meer Nederlandse producties gaat aanbieden. Het voordeel van Netflix is dat men ook eigen producties exclusief via de videodienst kan aanbieden. Zo won de Netflix-serie House of Cards onlangs nog een Primetime Emmy Award.


Geschreven door: Jarco Kriek