Online-videodienst Netflix heeft de eisen van doorgifte door internetaanbieders verhoogd. Hierdoor wil Netflix het aangeboden content in een zo best mogelijke beeldkwaliteit in de huiskamer brengen.

Al eerder maakte Totaal TV bekend dat Netflix niet meewerkt aan het gecertificeerd aanbieden van haar videodienst door fabrikanten van zogenaamde Android HDMI-sticks. Hiermee kan men op vrijwel iedere televisie – ook modellen die niet over internetmogelijkheden beschikken – van Netflix gebruikmaken. In ieder geval één Nederlandse fabrikant van dit soort HDMI-sticks heeft van Netflix e opdracht gekregen om actieve promotie – inclusief het logo – te staken.

Beste beeldkwaliteit
Het maakt onderdeel uit van de nieuwe strategie van het Amerikaanse mediabedrijf om de films en series in de best mogelijke beeldkwaliteit in de huiskamer te brengen. Android HDMI-sticks maken gebruik van apps uit de Google Play-store die voor weergave op mobiele apparaten met kleine beeldschermen is geoptimaliseerd. Wanneer deze apps via HDMI-sticks op televisies met grotere beeldschermen worden gebruikt dan is er duidelijk sprake van een veel slechtere beeldkwaliteit dan bij gebruik van Netflix via door hen gecertificeerde televisietoestellen en mediaspelers als Apple TV.


Hogere eisen internetaanbieders
Omdat Netflix direct via internet gekeken wordt – het zogenaamde Over the Top of afgekort OTT – legt Netflix sinds kort ook de lat voor internetaanbieders die Netflix aan klanten willen aanbieden hoger. Alleen internetaanbieders die aan de hogere eisen voldoen kunnen het door Netflix zelf bedachte SuperHD aanbieden. Alleen wanneer de aanbieders een directe verbinding met Netflix tot stand brengen – en hierdoor aan de hogere kwaliteitseisen van Netflix voldoen – kan men SuperHD aanbieden. Alle aanbieders kunnen gratis van deze zogenaamde Open Connect-verbinding gebruikmaken. UPC had in de eerste dagen na het begin van Netflix in Nederland deze directe verbinding nog niet tot stand gebracht. Hierdoor kon de Netflix-abonnee via UPC de eerste dagen geen gebruik van SuperHD gebruikmaken.


SuperHD
Met SuperHD bedoelt Netflix overigens het leveren van films en series in het beeldformaat 1080P met een bandbreedte van gemiddeld 5,6 Mbps. Steeds meer titels zijn Netflix in SuperHD beschikbaar. Om Super HD te kunnen te kunnen leveren moet de internetaanbieder een verbinding direct Open Connect-distributienetwerk van Netflix maken. Naast SuperHD levert Netflix veel titels ook in HD.


Geschreven door: Jarco Kriek